Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, στο Βατικανό θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Πάπα Βενέδικτου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειας, ολόκληρης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ήδη, η βασιλική οικογένεια του Βελγίου έχει επιβεβαιώσει πως ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη θα παραστούν στην νεκρώσιμη ακολουθία ενώ ο βασιλικός Οίκος της Ισπανίας έχει ανακοινώσει πως η 84χρονη επίτιμη βασίλισσα Σοφία θα εκπροσωπήσει τον γιο της, βασιλιά Φελίπε και την νύφη της, βασίλισσα Λετίσια στην κηδεία του τέως Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Επίσης, ο πρίγκιπας Στέφανος του Λίχτενσταϊν, ο οποίος είναι και πρέσβης της χώρας του στο Βατικανό, θα δώσει το «παρών» στην κηδεία ενώ παράλληλα, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό με την πριγκίπισσα Σαρλίν και του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου, Ερρίκου με την σύζυγό του, Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα. Εντύπωση προκαλεί το γεργονός πως η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί στην κηδεία με κανένα από τα ανώτερα μέλη της ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, τη χώρα στην κηδεία του τέως Πάπα Βενέδικτου θα εκπροσωπήσει μόνο η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν μαζί με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία, καρδινάλιο Βίνσεντ Νίκολς.

Το Βατικανό ελπίζει σε μια «αλλαγή της τελευταίας στιγμής» από μέρους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας

Η απουσία γαλαζοαίματων από την Γηραιά Αλβιώνα σε μια κηδεία που αναμένεται να έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν έμεινε ασχολίαστη από το Βατικανό.

Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας δήλωσε: «Αν και κανείς δεν περίμενε πως ο βασιλιάς Κάρολος θα παρακολουθήσει (την κηδεία), υπήρχε η ελπίδα ότι ίσως ένα από τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα παρακολουθούσε την νεκρώσιμη ακολουθία, ειδικότερα, μετά τον φόρο τιμής που απέτισε ο Κάρολος για τον θάνατο του Βενέδικτου. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Βενέδικτου το Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, ο βασιλιάς Κάρολος είχε επαινέσει τον τέως Ποντίφικα «για τις προσπάθειες του να προωθήσει την ειρήνη ανάμεσα στις Καθολικές και Προτεσταντικές κοινότητες», προσθέτοντας πως ένιωσε «βαθιά θλίψη» στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του.

Μάλιστα, ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Βενέδικτου το 2010 στη χώρα και στη συνάντηση του τέως Πάπα με την βασίλισσα Ελισάβετ. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε πως ελπίζει σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ώστε η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας να εκπροσωπηθεί στην κηδεία και τόνισε με νόημα πως: «Προς το παρόν η ενημέρωση που έχουμε είναι πως ο μόνος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η υπουργός Παιδείας, που από όσο γνωρίζουμε δεν είναι καν Καθολική...».

Στην τελετή της κηδείας του τέως Πάπα Βενέδικτου, που απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά περίοδο με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Της τελετής θα ηγηθεί ο σημερινός 86χρονος Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και συχνά τα τελευταία χρόνια μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.