Εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

 Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

 Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

 Ο προκαθήμενος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος κάλεσε νωρίτερα τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία επ' αφορμή των Χριστουγέννων.

 «Εγώ, ο Κύριλλος, πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

 Η εκεχειρία θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο, που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία.

 «Απαράδεκτος» ο όρος της Ρωσίας για αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών, λέει το Κίεβο

 Νωρίτερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όμως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

 «Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

 «Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη "συνομιλίες" προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν "το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη" και "να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος". Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Απορρίπτει το Κίεβο

Την πρόταση του Βλάντιμιρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία απέρριψε την Πέμπτη ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, τονίζοντας ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Πρώτον, η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει αμάχους. Όπως κάνει η ρωσική δύναμη. Η Ουκρανία καταστρέφει μόνο μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της... Δεύτερον, η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη - μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.