Στη Βραζιλία συνεχίζει να επικρατεί «αναβρασμός». Η δημοκρατία τελικά άντεξε, αλλά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Σκηνές που θύμιζαν όσα έγιναν στο Καπιτώλιο μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ, τώρα, δύο χρόνια μετά, εκτυλίχθηκαν στη Βραζιλία. Ειδικότερα, την Κυριακή εκατοντάδες μπολσοναριστές εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο. Το CNN Brasil μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Πάνω από 3.000 άτομα απαιτούσαν την απομάκρυνση του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από την εξουσία, που αναδείχθηκε νικητής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Η απόπειρα του πραξικοπήματος δεν πέτυχε και στην Μπραζίλια έχουν σπεύσει ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας. Τα κτίρια βρίσκονται ξανά υπό τον έλεγχο των κρατικών Αρχών.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λούλα, σε διάγγελμά του διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι απέτρεψε πραξικόπημα, το οποίο πραγματοποίησαν «φανατικοί φασίστες, που θα τιμωρηθούν». Μάλιστα, ως υποκινητή των επεισοδίων ονομάτισε τον προκάτοχό του, Μπολσονάρου, και την εμπρηστική ρητορική του.

Σημειώνεται πως ο τελευταίος νοσηλεύεται από χθες το βράδυ σε νοσοκομείο του Ορλάντο με πόνους στην κοιλιακή χώρα, όπως επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Μισέλ, με ανάρτησή της στο Instagram

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου φέρεται να χρησιμοποίησε βίζα τύπου «Α» για να ταξιδέψει στη Φλόριντα, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Την ώρα λοιπόν που το κλίμα δεν τον βοηθά και τόσο να επιστρέψει στη Βραζιλία, δεν φαίνεται πως μπορεί να έχει και άλλη επιλογή. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μπολσονάρου πρέπει να εγκαταλείψει την Αμερική εντός 30 ημερών ή να αιτηθεί διαφορετικού τύπου βίζα, ενώ ο Λούλα έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα κυνηγήσει τον Μπολσονάρου, αν χρειαστεί». «Αυτός ο γενοκτόνος (…) ενθαρρύνει (σ.σ.: τις ταραχές) μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης από το Μαϊάμι. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν πολλές ομιλίες του πρώην προέδρου στις οποίες ενθαρρύνει όλα αυτά», υπογράμμισε.

Στη Βραζιλία ο αναβρασμός συνεχίζεται. Ο Λούλα αποφάσισε να κρατήσει την Εθνοφρουρά στον δρόμο, ενώ έδωσε εντολή το κέντρο της Μπραζίλια, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής λεωφόρου όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, να παραμείνει κλειστό για 24 ακόμα ώρες. Επέστρεψε, μάλιστα, στην πόλη Μπραζίλια για να συντονίζει καλύτερα την κατάσταση, αλλά και να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών, που είναι μεγάλες σε κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα Τέχνης. Ο πρόεδρος της χώρας είχε χθες σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία για τη διαχείριση της κατάστασης. Με κοινή τους δήλωση, ο Λούλα, οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας και η ανώτατη δικαστής Ρόζα Βέμπερ καταδίκασαν απερίφραστα τις «τρομοκρατικές πράξεις» της Κυριακής και προανήγγειλαν κοινή, αυστηρή απάντηση των τριών εξουσιών στους επίδοξους ανατροπείς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο, δήλωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 40 λεωφορεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα. Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 συλλήψεις συμμετεχόντων στο πραξικόπημα και αναμένονται εκατοντάδες ακόμα. «Δεν θα καταφέρουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία», δήλωσε ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος.

Η διεθνής κοινότητα πάντως καταδίκασε τα εξτρεμιστικά επεισόδια, ενώ ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο έκαναν λόγο για «επιθέσεις κατά της δημοκρατίας».

Πηγή: protothema.gr