Στον κήπο του σπιτιού του, στο Λίχτενμπουργκ της Νότιας Αφρικής, βρέθηκε δαγκωμένος από τα σκυλιά του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής από τη Ζάμπια, Φιλήμων Μουλάλα. 

Ο Μουλάλα φέρεται να γεννήθηκε το 1963, σε ημερομηνία που δεν αναφέρεται, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη γεννήσεως. Θεωρείται ότι ήταν 60 χρόνων. Ο πρώην διεθνής της Ζάμπια κηρύχθηκε νεκρός επιτόπου το Σάββατο 7 Ιανουαρίου στο Λίχτενμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπως αναφέρει η «Daily Mail».

Έπαιξε στις ομάδες Κόπερ Μπούλετς, Μουφουλίρα Γουόντερερς και Κέιπ Τάουν Σπερς, δηλαδή στην ομάδα της Νότιας Αφρικής, στην οποία και κατοίκησε από εκείνο το σημείο και μετά, ενώ οι παλιότεροι θυμούνται τα δύο γκολ του απέναντι στην Κένυα το 1984, για τον ημιτελικό του 12ου CECAFA Cup. Έπαιξε έξι φορές στην εθνική ομάδα της Ζάμπιας. 



Τα τρία σκυλιά έχουν έκτοτε απομακρυνθεί από το ακίνητο από την Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (SPCA).

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Σαμ Τσουλανιάνε, περιγράφονται οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε το πτώμα του από τη σύζυγό του.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Δεν μπήκε στον κόπο να πάει να ελέγξει τι συνέβαινε (όταν τα σκυλιά γάβγιζαν), καθώς το σπίτι τους βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο και τα σκυλιά γάβγιζαν συχνά στους πεζούς και τα οχήματα που περνούσαν από εκεί. Αφού αποκαταστάθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, μπήκε μέσα ψάχνοντας τον σύζυγό της, αλλά δεν τον βρήκε. Συνεχίζοντας την αναζήτησή της, η γυναίκα είδε τον σύζυγό της να κείτεται ακίνητος έξω στον κήπο. Στη συνέχεια βγήκε έξω, μόνο για να διαπιστώσει ότι ο σύζυγος είχε δαγκωθεί από τα σκυλιά τους». 

Η Ομοσπονδία της Ζάμπιας απέτινε φόρο τιμής στον αδικοχαμένο πρώην ποδοσφαιριστή της.