Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τη Δευτέρα τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μάλιστα, ανάμεσα στα ΜΜΕ που κάλυψαν την κηδεία στη Μητρόπολη Αθηνών πολλά ήταν και τα διεθνή.

Συγκεκριμένα, το BBC σημείωσε: «Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β', πέθανε σε ηλικία 82 ετών και κηδεύτηκε ως ιδιώτης.

Οι Ευρωπαίοι βασιλείς -μεταξύ των οποίων και η πριγκίπισσα Άννα- συγκεντρώθηκαν για να υποβάλουν τα σέβη τους στην τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα. Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος βασίλευσε από το 1964 έως το '73, υπέφερε από προβλήματα καρδιάς και κινητικότητας πριν πεθάνει. Η ελληνική κυβέρνηση επικρίθηκε μετά την απόφασή της να μην του παραχωρήσει κρατική κηδεία - καθώς η μοναρχία καταργήθηκε τη δεκαετία του 1970».

bb

Ο «Guardian» ανέφερε σχετικά για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Ήταν ένας βασιλιάς χωρίς στέμμα, ένας μονάρχης χωρίς βασίλειο, για περισσότερο καιρό από όσο οι περισσότεροι μπορούν να θυμηθούν. Αλλά για λίγες ώρες στην Αθήνα, τη Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Β', ο βασιλικός που βασίλεψε για μόλις τρία χρόνια πριν αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν ξανά βασιλιάς των Ελλήνων - ή τουλάχιστον χιλιάδων πρώην υπηκόων του.

Από λίγο πριν από τα ξημερώματα, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, σε ηλικία 82 ετών, Έλληνες μοναρχικοί νέοι και γέροι, πλούσιοι και φτωχοί, στήθηκαν υπομονετικά για να υποβάλουν τα σέβη τους.

Δεν ήταν μόνοι τους. Από τον βασιλικό οίκο του Ουίνδσορ μέχρι τους βασιλικούς οίκους της Δανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Βελγίου ήρθαν επίσης: βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, όλοι στριμωγμένοι στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, σε μια συγκέντρωση που μίλησε για τους δεσμούς του Κωνσταντίνου με τους ιστορικούς θρόνους της Ευρώπης. Η κουνιάδα του, η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας, η αδελφή του, Σοφία, πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, και η δεύτερη ξαδέλφη του, πριγκίπισσα Άννα, ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν την ελληνορθόδοξη Λειτουργία που τέλεσε ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος».

reuters_2

Το Reuters σημείωσε χαρακτηριστικά σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Ο Κωνσταντίνος Β', δεύτερος ξάδελφος του βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου, και νονός του κληρονόμου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του στα τελευταία του χρόνια. Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών.

Βασιλείς από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της πριγκίπισσας της Βρετανίας, Άννας, και του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίσια της Ισπανίας, παρευρέθησαν στην ορθόδοξη χριστιανική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στο κέντρο της Αθήνας. Εστεμμένοι από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Μονακό ήταν επίσης στη λίστα προσκεκλημένων.

Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, ο Παύλος, αντάλλαξε μια αγκαλιά με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε, τον πρώτο του ξάδελφο, στα σκαλιά του καθεδρικού ναού, λίγες στιγμές πριν ξεκινήσει η τελετή. Χιλιάδες άνθρωποι νωρίτερα είχαν κάνει ουρές για ώρες έξω από ένα παρακείμενο παρεκκλήσι, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου ντυμένο με την ελληνική σημαία, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής».

Το Deutsche Welle έγραψε σχετικά: «Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να αποχαιρετήσουν τον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Β'. Ο Κωνσταντίνος αναπαύθηκε σε ιδιωτική τελετή μετά από διαμάχη σχετικά με την κηδεία του.

Ο Κωνσταντίνος Β΄, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύτηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών βασιλικών προσώπων.

Ο εκλιπών μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από επιδείνωση της υγείας του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φιγούρα στην Ιστορία της Ελλάδας και θα ταφεί ως ιδιώτης».

dw

Η «Daily Mail» ανέφερε: «Βασιλιάδες από όλη την Ευρώπη εμφανίστηκαν συγκινημένοι καθώς παρακολουθούσαν το φέρετρο του βασιλιά Κωνσταντίνου Β' της Ελλάδας να αναχωρεί από τον ορθόδοξο μητροπολιτικό καθεδρικό ναό - ενόψει της πομπής που θα ακολουθήσει σήμερα (16/1), στο πρώην θερινό παλάτι του, το Τατόι.

Ο Ευρωπαίος μονάρχης απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 10 Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα σε ηλικία 82 ετών - περισσότερα από 50 χρόνια αφότου εξορίστηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

dw2

Η πριγκίπισσα Άννα -που ήταν δεύτερη ξαδέλφη του Έλληνα βασιλιά- εμφανίστηκε στωική, καθώς εισήλθε στον καθεδρικό ναό της Αθήνας μαζί με τον σύζυγό της, αντιναύαρχο σερ Τίμοθι Λόρενς, σήμερα το πρωί».

Το αμερικανικό «People» τόνισε τα εξής: «Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β'.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θυμούνται τον βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας, καθώς βασιλικές οικογένειες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται για την κηδεία του.

Ο Ουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του Lady Gabriella Windsor να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.

ta

Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της, Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.

Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ' αυτού».

people_2

To Associated Press σημείωσε: «Χιλιάδες εμφανίστηκαν για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Με περιστασιακές ερμηνείες του ελληνικού εθνικού ύμνου, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.

Στην κηδεία παρευρέθησαν μέλη βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οικογενειών Ισπανίας και Δανίας, που είχαν στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα».

Η «Telegraph» έγραψε σχετικά: «Η πριγκίπισσα Άννα ήταν μεταξύ δεκάδων Ευρωπαίων βασιλικών που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα για την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β', ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.

appp

Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ήταν μια διχαστική φιγούρα στην Ελλάδα και η κυβέρνησή της δέχθηκε επικρίσεις από τους συντηρητικούς όταν αποφάσισε να μην του παραχωρήσει την τιμή της κρατικής κηδείας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήταν μεταξύ εκείνων που είπαν ότι ο Κωνσταντίνος άξιζε να ταφεί ως πρώην αρχηγός κράτους.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, από τα ξημερώματα της Δευτέρας τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρά έξω από τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας για να υποβάλουν τα σέβη τους.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, η βασίλισσα της Δανίας, Μαργκρέτε Β', και ο διάδοχος Φρέντερικ, η σουηδική βασιλική οικογένεια, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας, ο Ανρί, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, ο διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον και ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό ήταν παρόντες, φτάνοντας υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους».

Τέλος, από την πλευρά της, η «Independent» σημείωσε για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Η λαίδη Γκαμπριέλα Γουίνδσορ έκανε τα πρώτα της βήματα στη δημόσια ζωή στα παπούτσια του ξαδέλφου της πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς στέκεται στην κηδεία του πρώην βασιλιά της Ελλάδας.

ppp

Συνοδευόμενη από την πριγκίπισσα, η Lady Gabriella, 41 ετών, κόρη του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τον μελλοντικό βασιλιά στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας.

ple_

Ο βασιλιάς Κάρολος άφησε να εννοηθεί ότι τόσο ο πρίγκιπας Άντριου, που πρόσφατα ενεπλάκη σε μια νομική διαμάχη, όσο και ο Χάρι, του οποίου το βιβλίο "Spare" συγκλόνισε τη βασιλική οικογένεια, θα παραμεριστούν επ' αόριστον ως υποψήφιοι βασιλείς».