Επτά χιλιάδες άμαχοι υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, μετά από 11 μήνες πολέμου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ. Στους επτά χιλιάδες συμπεριλαμβάνονται και τα 44 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των Ρώσων σε πολυκατοικία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 άμαχοι, οι 500 από αυτούς σε περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι. Το Κίεβο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 9.000, ανάμεσα στους οποίους θεωρεί ότι βρίσκονται 453 παιδιά.

Περιστατικά φρίκης: Από το πάρτι γενεθλίων στα χαλάσματα του πολέμου

Μια μισογκρεμισμένη κίτρινη κουζίνα στα χαλάσματα της πολυκατοικίας στο Ντνιπρό έγινε ακόμα ένα σύμβολο της φρίκης του πολέμου στην Ουκρανία. Το κτίριο κόπηκε στα δύο από το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα που το περασμένο Σάββατο σκότωσε 44 και τραυμάτισε 79 ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Άλλοι 20 αγνοούνται.

Στην ίδια κουζίνα λίγους μήνες πριν, η οικογένεια γιόρταζε τα γενέθλια της μεγάλης κόρης. Όταν έπεσε ο πύραυλος η μητέρα και τα δύο παιδιά δεν ήταν εκεί και σώθηκαν. Όμως ο πατέρας σκοτώθηκε.

Το φονικό χτύπημα προκάλεσε και μια παράπλευρη απώλεια στα υψηλά κλιμάκια του Κιέβου με την παραίτηση του συμβούλου του προέδρου Ζελένσκι, Ολέξι Αρεστόβιτς, ο οποίος είπε ότι η πολυκατοικία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο ο οποίος όμως άλλαξε πορεία, όταν αναχαιτίστηκε από την ουκρανική αεράμυνα.

Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα της.

«Πρέπει να κηρύξουμε το τέλος αυτού του πολέμου, ώστε να ενωθούν οι οικογένειες που χωρίστηκαν».