Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatar Gate», με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί λεπτομερώς όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι -που, μεταξύ άλλων, «πρωταγωνιστεί» στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες- αθωώνει πλήρως στην ομολογία του περί διαφθοράς σε σχέση με το «Qatar Gate» τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Λοράν Κενς, στο βελγικό δίκτυο RTBF, ο Παντσέρι υποστήριξε ότι η Αρενά, που «ξέχασε» να δηλώσει ότι ένα προηγούμενο ταξίδι στο Κατάρ τον Μάιο του 2022 πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της αραβικής χώρας, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση διαφθοράς.

«Αυτό που ήθελε να πει ο κ. Παντσέρι και ήθελε να εκφράσει σε σχέση με αυτή την κυρία, με την οποία ήταν πολύ κοντά, είναι ότι λυπόταν ιδιαίτερα. Ξέρει ότι έχει προδώσει ανθρώπους, έχει προδώσει την εμπιστοσύνη ορισμένων ανθρώπων και η Μαρί Αρενά είναι ένας από αυτούς, αφού πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά τίμιο άτομο και δεν έπρεπε να κατηγορηθεί έτσι», ανέφερε ο Kενς. «Ανέφερε το όνομά της για να πει ότι δεν έχει κάνει τίποτα και ότι εκείνος δεν θα τολμούσε ποτέ να της προτείνει κάτι», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο Παντσέρι υπέγραψε την Τρίτη μνημόνιο συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, το οποίο τον δεσμεύει «να ενημερώσει το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές ιδίως για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Η συμφωνία αυτή του εξασφαλίζει μειωμένη ποινή (έναν χρόνο φυλάκιση για 5ετή καταδίκη, εκτός από πρόστιμα και κατασχέσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ).

Ο Παντσέρι ομολογεί τη συμμετοχή του σε πράξεις διαφθοράς και ότι υπήρξε ένας από τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης που στοχοποιήθηκε και αναλαμβάνει να αναφέρει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που γνωρίζει στον φάκελο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο Παντσέρι «καίει» τον Ταραμπέλα – Του έδωσα 120.000 ευρώ σε μετρητά

Σχετικά με τον άλλο Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, τον Μαρκ Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου ζητεί η βελγική Δικαιοσύνη και τον οποίο ο Παντσέρι κατηγορεί ως διεφθαρμένο -κάτι που ο Ταραμπέλα διαψεύδει-, ο δικηγόρος δεν θέλησε να σχολιάσει. «Δεν μοιραζόμαστε πληροφορίες για την υπόθεση που βρίσκεται υπό διερεύνηση, είναι μέρος της συμφωνίας. Αλλά είναι λυπηρό που διαρρέουν πληροφορίες από τον φάκελο, παραπέμποντας σε ονόματα ανθρώπων που δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να ακουστούν (…) και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου», ανέφερε ο Κενς.

Στο αίτημα για την άρση της ασυλίας του Ταραμπέλα και του Αντρέα Κοτσολίνο προς το Ευρωκοινοβούλιο -μια επιστολή πέντε σελίδων, υπογεγραμμένη από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Frédéric Van Leeuw, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στα χέρια της βελγικής εφημερίδας «Le Soir»-, το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον Ιταλό είναι μια «ερευνητική υπόθεση», αλλά οι παράγραφοι που είναι αφιερωμένες στον Ταραμπέλα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο απόσπασμα από τη δεύτερη ακρόαση του Παντσέρι ενώπιον των ανακριτών, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ιταλός, που κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία παρενέβαινε στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, εξηγεί τη στρατηγική για την προώθηση των συμφερόντων του Κατάρ.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στη Βουλή ήταν μια πρωτοβουλία "lobbying" και προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζόρτζι, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», περιγράφει λεπτομερώς ο Παντσέρι.

«Γενικά, υπήρχε μια ανταλλαγή απόψεων με ευρωβουλευτές και έτσι τους καλούσαμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύαμε λοιπόν, τους λέγαμε ότι "θα ήταν χρήσιμο…", αλλά δεν συμφωνούσαν όλοι», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό μπήκε σε λεπτομέρειες που συγκλονίζουν για τον Ταραμπέλα. «Σε μία περίπτωση, δηλαδή αυτή του Μαρκ Ταραμπέλα, επιβραβεύτηκε πολλές φορές για ένα συνολικό ποσό, εξ όσων θυμάμαι, από 120.000 έως 140.000 ευρώ. Τα χρήματα παραδόθηκαν σε μετρητά. Του έδωσα μετρητά αρκετές φορές και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζόρζι», ανέφερε.

«20.000 ευρώ σε χάρτινες σακούλες κάθε φορά»

Ωστόσο, ο Παντσέρι δεν σταμάτησε εκεί. «Συνήθιζα να παραδίδω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση έγινε πριν από έξι μήνες», είπε σε μια ακρόαση.

Για τον δικηγόρο του Μαρκ Ταραμπέλα, οι κατηγορίες αυτές του Παντσέρι είναι απλώς «ψευδείς». «Οι ισχυρισμοί του κ. Παντσέρι πρέπει να αμφισβητηθούν ακόμα περισσότερο, αφού μιλάει με αντάλλαγμα για κάτι», σχολίασε ο Maxim Töller. «Ο κ. Ταραμπέλα δεν αλλάζει την εκδοχή του για τα πράγματα, που είναι ότι δεν έλαβε χρήματα», σημείωσε.