Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σώμα μας διαθέτει ένα εφεδρικό αντίγραφο της νεότητάς μας, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αναγεννηθεί, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

Στα πειράματα που έκαναν σε εργαστήρια της Βοστώνης, ηλικιωμένα τυφλά ποντίκια ανέκτησαν την όρασή τους, ανέπτυξαν εξυπνότερους, νεότερους εγκεφάλους και δημιούργησαν υγιέστερο μυϊκό και νεφρικό ιστό. Άλλα νεαρά ποντίκια γέρασαν πρόωρα, με καταστροφικά αποτελέσματα σε σχεδόν κάθε ιστό του σώματός τους.

Τα πειράματα δείχνουν ότι η γήρανση είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία, την οποία οι επιστήμονες μπορούν να καθοδηγήσουν «προς τα εμπρός και προς τα πίσω κατά βούληση», δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε θέματα αντιγήρανσης Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής γενετικής στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και συνδιευθυντής του Κέντρου Paul F. Glenn για την Έρευνα της Βιολογίας της Γήρανσης. «Το σώμα μας διαθέτει ένα εφεδρικό αντίγραφο της νεότητάς μας, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αναγεννηθεί», εξήγησε ο Σινκλέρ.

Τα συνδυασμένα πειράματα που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Cell» αμφισβητούν την επιστημονική πεποίθηση ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα γενετικών μεταλλάξεων που υπονομεύουν το DNA μας, δημιουργώντας μια «μάντρα» κατεστραμμένων κυτταρικών ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά, ασθένεια και θάνατο.

Οι επιστήμονες που μελετούν τη γήρανση έχουν κυρίως έχουν επικεντρωθεί στις μεταλλάξεις στο DNA που μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να διαταράξουν τις φυσιολογικές λειτουργίες ενός κυττάρου και να πυροδοτήσουν τη διαδικασία του κυτταρικού θανάτου. Αλλά αυτή η θεωρία δεν υποστηριζόταν από το γεγονός ότι τα κύτταρα των ηλικιωμένων συχνά δεν ήταν γεμάτα μεταλλάξεις και ότι τα ζώα ή οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο φορτίο μεταλλαγμένων κυττάρων δεν φαίνεται να γερνούν πρόωρα.

Στο σχετικό άρθρο τους, ο Σινκλέρ και η ομάδα του αναφέρουν ότι όχι μόνο μπορούν να γεράσουν πρόωρα τα ποντίκια, αλλά μπορούν επίσης να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις αυτής της γήρανσης και να αποκαταστήσουν ορισμένα από τα βιολογικά σημάδια νεότητας στα τρωκτικά. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι οι κύριοι παράγοντες της γήρανσης δεν είναι μεταλλάξεις στο DNA, αλλά λάθη στις επιγενετικές οδηγίες, που με κάποιον τρόπο παρεκκλίνουν. Ο Σινκλέρ έχει προτείνει εδώ και καιρό ότι η γήρανση είναι το αποτέλεσμα της απώλειας κρίσιμων οδηγιών που χρειάζονται τα κύτταρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν, κάτι που ονομάζει «θεωρία της πληροφορίας της γήρανσης».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 18/1