Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2023, ο Μεχντί Χασεμί ένας από τους γιους του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Σήμερα αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια στην φυλακή, μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ο 53χρονος σήμερα Μεχντί Χασεμί, που είχε φυλακιστεί στις 9 Αυγούστου του 2015 μετά την καταδίκη του για «δόλο, υπεξαίρεση κεφαλαίων και απάτη» και για υποθέσεις που συνδέονται με την εθνική «ασφάλεια».

Ο Μεχντί Χασεμί είχε τότε καταγγείλει ότι η καταδίκη του είχε «πολιτικά κίνητρα».

Επικαλούμενο τον δικηγόρο του Βαχίντ Αμπολμααλί, το πρακτορείο ειδήσεων Isna ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος «πολύ αργά την Τρίτη από τη φυλακή της Εβίν» στην Τεχεράνη, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πρωτεύουσας ενέκρινε χθες, Τρίτη, "την απελευθέρωση υπό όρους" του Χασεμί, διευκρίνισε το Isna.

Το όνομα του Μεχντί Χασεμί είχε αναφερθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε υποθέσεις που ενέπλεκαν τον δημόσιο νορβηγικό όμιλο Statoil και τον γαλλικό Total ως υπόπτους για δωροδοκίες με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στα ιρανικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ο Χασεμί ήταν τότε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα.

Το 2009 ο Μεχντί Χασεμί είχε ιδρύσει την «επιτροπή προστασίας ψήφων», προκαλώντας την οργή των συντηρητικών στο Ιράν. Επίσης είχε υποστηρίξει ενεργά τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας μαζικές νοθείες.

Ο πατέρας του Μεχντί, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ του 1989 και του 1997, ήταν μετριοπαθής που τασσόταν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση.

Στις 9 Ιανουαρίου, η κόρη του πρώην προέδρου, η Φαεζέχ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών μεταξύ άλλων για "συνεργασία κατά της ασφάλειας της χώρας".

Αυτή συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου και φυλακίστηκε στην Εβίν επειδή προέτρεψε τους κατοίκους της Τεχεράνης να διαδηλώσουν στο πλαίσιο του κύματος διαμαρτυριών που ξέσπασε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.