Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτη της Ευρώπης που δείχνει την Ουκρανία με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, χωρίς να συμπεριλάβει τις αξιώσεις των εδαφών που έχει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις οποίες μαίνεται ο πόλεμος εδώ και 11 μήνες.

Το 2014 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε παράνομα την Κριμαία – μια χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα. Η προσάρτηση της Κριμαίας προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο και δημιούργησε μια διαμάχη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ο πόλεμος μαινόταν, ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα τέσσερα ουκρανικά εδάφη -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- ύστερα από δημοψηφίσματα που αποδοκιμάστηκαν ως απάτη από τους ηγέτες σε όλον τον κόσμο.

Τότε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπήρχαν «τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας». Ωστόσο, τα συγκεκριμένα εδάφη δεν ελέγχονται πλήρως ούτε κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τι δείχνει ο χάρτης

Σύμφωνα με το Business Insider, ο χάρτης που κοινοποιήθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Σουηδία, η οποία ισχυριζόταν ότι δείχνει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν απεικόνιζε αυτές τις περιοχές ως ρωσικό έδαφος.


Έγκλημα τα Fake news στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο έχει λάβει ακραία μέτρα για να λογοκρίνει πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας έγκλημα τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό — τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Δεν είναι σαφές εάν αυτός ο χάρτης παραβιάζει αυτόν τον νόμο, αλλά οι επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταλήξει πίσω από τα κάγκελα. Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το Insider.