«Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον δεν πήγε καλά», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης. Τόνισε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφυγε εκνευρισμένος κια εκτίμησε πως το θέμα των F-16 για την Τουρκία παραπέμπεται μετά τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ο Ερντογάν να απειλεί με εισβολή και οι Ευρωπαίοι να του δίνουν όπλα. Εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας λόγω της άρνησης να παραστεί ο κ. Ράμμος
: Ο κ.Ράμμος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υποχρεούται να ενημερώνει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και φαντάζομαι ότι το έχει ήδη κάνει και θα το ξανακάνει αλλά δεν ξέρω τη συγκεκριμένη ατζέντα που υπήρχε σήμερα, τα συγκεκριμένα θέματα όπως τα ορίζει το προεδρείο κατά συνέπεια δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα είδατε ότι και η Ένωση εισαγγελέων και δικαστικών βγήκε και έκανε κάποιες ανακοινώσεις και ο κ.Ράμμος είπε ότι θα τηρούμε το νόμο και τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά μακριά από τις εξαλλοσύνες κάποιων στην αντιπολίτευση που θέλουν να εργαλειοποιούν και τις ανεξάρτητες αρχές αφού τις είχαν δυσφημίσει όσο κυβερνούσαν.

Αναφορικά με τη συνάντηση Τσαβούσογλου –Μπλίνκεν: Δεν πήγε καλά. Ο Τσαβούσογλου έφυγε από ότι φαίνεται εκνευρισμένος από τη συνάντηση του με τον Μπλίνκεν και όσοι πιστεύανε ότι θα δοθεί σύντομα λύση στην εκκρεμότητα των F16 διαψεύστηκαν. Φαίνεται ότι όλα αυτά μετατίθενται για μετά τις τουρκικές εκλογές για δύο λόγους, πρώτον γιατί ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να άρει το βέτο εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις τουρκικές εκλογές. Το έχει αναγάγει σε μείζον θέμα για την εσωτερική προεκλογική του εκστρατεία. Και δεύτερον γιατί οι αμερικάνοι οι ίδιοι προσδοκούν, ίσως μάταια, θα το δούμε, την αντικατάσταση του Ερντογάν και ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν πιο εύκολα με τον επόμενο. Άρα η υπόθεση των F16 παραπέμπεται για τον Ιούνιο και μετά.

Εμείς θέλουμε το ισχυρό μήνυμα ότι εδώ πρέπει να μπούνε όροι και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί ο Ερντογάν να απειλεί με εισβολή και οι ευρωπαίοι να του δίνουνε όπλα για να κάνει αυτή την εισβολή. Είναι αδιανόητο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θέλουμε, για αυτό έρχομαι και στην ιταλική Βουλή, την αντίστοιχη με την αμερικάνικη συμπαράσταση, κατανόηση και αποφασιστικότητα. Δεν χωράει η Ευρώπη δεύτερο Πούτιν.

Ερωτηθείς αν αυξάνεται η ανησυχία στην περίπτωση που συμπέσουν οι προεκλογικές περίοδοι Ελλάδας και Τουρκίας: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να μη μας απασχολήσει και εμάς. Έχουμε αυτή την νάρκη της απλής αναλογικής και της υπηρεσιακής κυβέρνησης δηλαδή ενός δικαστή πρωθυπουργού χωρίς την εμπειρία αλλά και τις διεθνείς επαφές σε μια ενδεχόμενη κρίση. Κατά συνέπεια είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, κάνουμε ότι πρέπει να κανουμε για να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μη διανοηθούν οι απέναντι το οτιδήποτε να εργαλειοποιήσουν και για αυτό τα μηνύματα πηγαίνουν και στους Γάλλους που έχουν το στόλο και στους Αμερικάνους που έχουν τον 6ο στόλο.

Είναι μια περίοδος που έχει κάποιους κινδύνους. Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.