Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες, με καθυστέρηση σε σχέση με την προβλεπόμενη διαδικασία, τη λίστα των δώρων που έλαβε το περασμένο έτος, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά την έκρηξη που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate.

Ένα σαλάμι, μία σαμπάνια, ένα φουλάρι, σοκολάτες, χρυσός, ένα μπλε αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα πρόβατο, ένα βιβλίο με τίτλο «La Martinique d'antan», ακόμα και ακριβά ρούχα... περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των ετερόκλητων δώρων.

Το πιο ακριβό δώρο που κατέγραψε η Μέτσολα είναι από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το έλαβε τον Φεβρουάριο του 2022 και η αξία του υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Τα δώρα αυτά προσφέρθηκαν στην πρόεδρο τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023. Όμως, ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν τα δώρα το αργότερο στο τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο παρελήφθη το δώρο.

QatarGate: Γιατί η Μέτσολα δε δήλωσε τα δώρα;

Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η κίνησή της έχει ως στόχο να ενισχύσει την διαφάνεια και να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς και ότι αποτελεί ρήξη με την πρακτική των προκατόχων της.

Και για ποιον λόγο η Ρομπέρτα Μέτσολα δεν τήρησε τις προθεσμίες για την καταγραφή των δώρων στο δημόσιο  μητρώο; Ο εκπρόσωπος επικαλέσθηκε «μία πρακτική» σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι δεν υπόκεινται στον κανόνα αυτόν.

Ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Μέτσολα, στο εξής, θα τηρεί τον κανόνα.

«Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στο σημερινό σύστημα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ηθικών κανόνων και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της πρέπει να είναι υποδειγματική», τόνισε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Ecole des hautes études commerciales (HEC) του Παρισιού, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της έκρηξης που προκάλεσε η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους προέδρους των ομάδων του Κοινοβουλίου πακέτο 14 μέτρων για τη μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων.

Ανάμεσά τους, η απαγόρευση πρόσβασης των πρώην ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούσαν ανοικτή την πόρτα και η καταγραφή στο μητρώο διαφάνειας όλων των εξωτερικών ομιλητών.