Ο 47χρονος Έλβις Φρανσουά, ο οποίος ναυάγησε το 2022 και διασώθηκε το 2023 στην Καραϊβική, χρωστάει τη ζωή του σε ένα μπουκάλι κέτσαπ. Συγκεκριμένα ο άνδρας φαίνεται ότι πάλευε επί 24 μέρες με τα κύματα μέχρι να τον εντοπίσει και να τον περισυλλέξει το Ναυτικό της Κολομβίας.

Αναλυτικότερα, η περιπέτεια του ναύτη από την Ντομίνικ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τα ρεύματα παρέσυραν τη βάρκα του στη θάλασσα ενώ έκανε επισκευές στα ανοιχτά του νησιού Σεντ Μάρτιν στις Ολλανδικές Αντίλλες όπου ζει.

«Πήρα τηλέφωνο τους φίλους μου, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου, αλλά έχασα το σήμα. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο να κάνω παρά να καθίσω και να περιμένω», ανέφερε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ναυτικό της Κολομβίας.

Ο ίδιος έγραψε στον πάτο της βάρκας του τη λέξη «βοήθεια» στα αγγλικά, πράγμα που ήταν κρίσιμο για τον εντοπισμό και την περισυλλογή του, σύμφωνα με τις κολομβιανές Αρχές, και περίμενε βοήθεια. Μάλιστα, τόνισε πως όλες αυτές τις μέρες κρατήθηκε ζωντανός χάρη σε ένα μπουκάλι κέτσαπ που είχε μαζί του και λίγη σκόνη από σκόρδο και κύβους καρυκευμάτων.

Παράλληλα είπε ότι έπρεπε να αφαιρεί συνεχώς νερό από το σκάφος για να μη βυθιστεί. Προσπάθησε επίσης να ανάψει φωτιά για να στείλει σήμα κινδύνου χωρίς επιτυχία.

«Κάποια στιγμή έχασα τις ελπίδες μου και σκέφτηκα την οικογένειά μου, αλλά ευχαριστώ την ακτοφυλακή. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμουν εδώ να σας τα περιγράφω», είπε ο κ. Φρανσουά, ο οποίος τελικά εντοπίστηκε από ένα αεροπλάνο.

Το πλοιάριό του εντοπίστηκε 120 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της χερσονήσου Λα Γουαχίρα και ο Φρανσουά μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καρταχένα από διερχόμενο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κολομβιανό ναυτικό την Τετάρτη.

Ο αξιωματικός του κολομβιανού Ναυτικού Κάρλος Ουρμπάνο Μόντες δήλωσε στο Associated Press χθες Πέμπτη ότι ο κ. Φρανσουά βρέθηκε καλά στην υγεία του, αλλά έχασε βάρος. Ο κ. Μόντες είπε ότι το σκάφος είχε εγκαταλειφθεί στη θάλασσα όταν ο κ. Φρανσουά παρελήφθη από το εμπορικό πλοίο. Ο Φρανσουά πέρασε από ιατρικό έλεγχο στην ακτή και στη συνέχεια παραδόθηκε στις Αρχές μετανάστευσης για να επιστρέψει στην πατρίδα του.