Μπλοκάροντας την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βάζει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από την ασφάλεια της συμμαχίας, υποστηρίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

 Την περασμένη άνοιξη, όταν και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, Σουηδία και Φινλανδία έλαβαν σχεδόν ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

 Ωστόσο, η ένταξή τους καθυστερεί από μία και μόνο ανυποχώρητη χώρα, που -σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο- έχει παράλογες απαιτήσεις, την Τουρκία.

 Το ΝΑΤΟ πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη διαμάχη και να καλωσορίσει ανεπιφύλακτα τα νέα μέλη του. 

Bloomberg: Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να εκβιάσει τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ

Στην τελευταία του εμφάνιση τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, λόγω του πρόσφατου περιστατικού με το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου από έναν Δανό ακροδεξιό ακτιβιστή κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, οι σκανδιναβικές χώρες «δεν θα δουν καμία υποστήριξη από εμάς για το θέμα του ΝΑΤΟ». Και επειδή η διεύρυνση της συμμαχίας απαιτεί ομόφωνη συμφωνία, η Τουρκία φαίνεται να πιστεύει ότι έχει τον τρόπο να εκβιάσει άλλα κράτη-μέλη.

 Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη, ο Ερντογάν έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα -τα περισσότερα από τα οποία απευθύνονται στη Σουηδία, την οποία η Τουρκία εδώ και καιρό επικρίνει ότι παρέχει καταφύγιο στους Κούρδους αυτονομιστές.

 Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζητεί από τη Σουηδία να περιορίσει τις δραστηριότητες πολιτικών ομάδων που κατηγορεί ότι ευθυγραμμίζονται με Κούρδους μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας προσπάθησε να κατευνάσει τον Ερντογάν αίροντας το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, αποστασιοποιώντας τον εαυτό της από τους Κούρδους μαχητές στη Συρία και δεσμευόμενη να περάσει αυστηρότερους νόμους κατά της τρομοκρατίας.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να απελάσει έναν δημοσιογράφο που συνδέεται με τον εξόριστο Τούρκο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν μακροχρόνιο εχθρό του Ερντογάν.

 Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον απέκλεισε κάθε περαιτέρω παραχώρηση, λέγοντας ότι οι Τούρκοι «θέλουν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τους δώσουμε». Αργότερα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Κρίστερσον δήλωσε ότι «πάνε πολύ καλά», αλλά επανέλαβε ότι η Σουηδία δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας για έκδοση.

 Κινδυνεύει η ασφάλεια της Ευρώπης από το «μπλόκο» της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ έχει σταματήσει. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία σε Φινλανδία και Σουηδία υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία, αυτός ο ενθουσιασμός έχει όρια: Σχεδόν 8 στους 10 Σουηδούς αντιτίθενται στον συμβιβασμό των νομικών αρχών της χώρας προκειμένου να κερδίσουν την έγκριση της Τουρκίας.

 Δεδομένης της ανάγκης του Ερντογάν να διατηρήσει την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων, ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Μάιο, ο Τούρκος ηγέτης έχει ελάχιστα κίνητρα να υποχωρήσει.

 Απαντώντας στο κάψιμο του Κορανίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας στην Άγκυρα. Επίσης, απαγορεύθηκε η επίσκεψη στον αρχηγό του σουηδικού κοινοβουλίου, αφού φιλοκούρδοι ακτιβιστές κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη.

 Η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο τις προσπάθειες ένταξης των σκανδιναβικών χωρών. Θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης.

 Περαιτέρω καθυστερήσεις στην προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα στερήσουν το ΝΑΤΟ από το όφελος των σημαντικών στρατιωτικών και μυστικών δυνατοτήτων των δύο εθνών, σε μια στιγμή που οι πόροι της συμμαχίας μειώνονται από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

 Έχοντας εγκαταλείψει την ουδετερότητα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά στερούμενοι των εγγυήσεων ασφαλείας που συνοδεύουν την πλήρη ένταξη, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ρωσική πίεση, πιθανώς με τη μορφή επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, που θα κλιμάκωναν τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και θα ενέτειναν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού.

 Αποκλεισμός από αμερικανικά F-16, αποπομπή Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αν ο Ερντογάν συνεχίσει να αντιστέκεται

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να σπάσουν αυτό το αδιέξοδο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι, ενώ η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανησυχίες για την κουρδική τρομοκρατία, αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των προσπαθειών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

 Οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση Τούρκων υπηκόων θα πρέπει να διεκπεραιωθούν απευθείας με τη Σουηδία, ξεχωριστά από τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

 Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να πιέσουν τον Ερντογάν να εγκρίνει την υποψηφιότητα των σκανδιναβικών χωρών το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου, που θα συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη.

 Εάν η Τουρκία αντισταθεί, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσει σταματώντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε κοινές ασκήσεις και να παραγκωνίσει τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η αποπομπή από τη συμμαχία -ένα βήμα άνευ προηγουμένου- θα πρέπει επίσης να τεθεί στο τραπέζι.

 Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την αποτροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν και την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης έναντι μελλοντικών απειλών.

 Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Ένα μέλος της συμμαχίας που βλάπτει εσκεμμένα την ασφάλεια του συνόλου δεν είναι καθόλου σύμμαχος.