Τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤKI+ σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία το 2021.

Στην απογραφή αυτή, τέθηκαν στους πολίτες για πρώτη φορά ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οι ερωτήσεις ήταν προαιρετικές και τέθηκαν μόνο σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ουαλία.

lgbt1

Το 6,91% της Gen Z αυτοπροδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας και άρθρο του independent, οι νέοι 16 - 24 ετών αποτέλεσαν την ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες να προσδιορίσουν τον εαυτό τους ως λεσβία, ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο ή να αποδώσουν σε αυτόν άλλο μειονοτικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ατόμων ηλικίας 16 – 24 που αυτοπροσδιορίστηκε ως ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν 6,91% έναντι 3,16% του συνολικού πληθυσμού.

lgbt-vretania

Οι περισσότεροι zoomers χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως αμφιφυλόφιλο, με το 4% της ηλικιακής ομάδας να δηλώνει ότι έλκεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο από το ποσοστό των ατόμων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας που δήλωσαν ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες - 4% έναντι 2,11%.

Σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα, αφού υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες τα άτομα να αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι παρά ως αμφιφυλόφιλοι.

lgbt2

Το 70,5% των ατόμων που δήλωσαν ότι είναι αμφιφυλόφιλοι ήταν γυναίκες

Όσον αφορά τους millennials, τα άτομα ηλικίας 25 – 34 ετών (το 2021), είχαν, επίσης, υψηλό ποσοστό αυτοπροσδιορισμού ως ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά αυτό μειωνόταν με κάθε επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής, οι γυναίκες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι ή άλλος μειονοτικός σεξουαλικός προσανατολισμός από ό,τι οι άνδρες - 3,32% έναντι 3%.

Οι γυναίκες έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είναι αμφιφυλόφιλες σε σύγκριση με τους άνδρες, αφού το 70,5% των ατόμων που δήλωσαν ότι είναι αμφιφυλόφιλοι ήταν γυναίκες.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα πρώτα ευρήματά του σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις αρχές Ιανουαρίου, όταν αποκάλυψε ότι περισσότερα από 250.000 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία αυτοπροσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ.

«Ιστορικό βήμα προς τα εμπρός»

Στην απογραφή του 2021 στη Βρετανία, συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα (3,2%) αυτοπροσδιορίστηκαν ως ΛΟΑΤΚΙ+, δηλώνοντας ότι είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλοι, είτε άλλου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

Η Nancy Kelley, διευθύνουσα σύμβουλος της Stonewall, δήλωσε: «Τους τελευταίους δύο αιώνες της συλλογής δεδομένων μέσω της εθνικής μας απογραφής, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν αόρατα, με αποτέλεσμα οι  ιστορίες των κοινοτήτων μας και η ποικιλομορφία μας να λείπουν από το εθνικό αρχείο(…)».

«(…)Δίνεται επιτέλους μια ακριβή εικόνα της ποικιλόμορφης "Βρετανίας του Ουράνιου Τόξου" στην οποία ζούμε πλέον».