Κορυφώνεται η ένταση στη Γαλλία σήμερα, παραμονή της ημέρας νέων κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Αυτό προβλέπει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων και απεργιών στις 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση.

Τα συνδικάτα, τα οποία σπάνια παρουσιάζουν τέτοια ενότητα, ελπίζουν ότι και αύριο η συμμετοχή θα κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, για να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών.

Την ελπίδα τους φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το Σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει «να καταστρέψει τη χώρα».

Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, «δεν θα πάει πολύ μακριά».

«Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς, για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ