koronoios_noskomio
Διεθνή

Κορονοϊός: Σάλος με βίντεο στελέχους της Pfizer – Μιλά για σκόπιμες μεταλλάξεις με στόχο την πώληση νέων εμβολίων

Διαβάστε τον διάλογο που προκάλεσε αντιδράσεις

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει βίντεο το οποίο φέρεται να εμπλέκει τη Pfizer σε ηθελημένη «εργαστηριακή μετάλλαξη» του κορονοϊού, με τον προφανή στόχο η εταιρεία να επωφεληθεί από την παραγωγή μελλοντικών εμβολίων mRNA.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο που κάνει τον γύρο των social media διακρίνεται ο Jordon Trishton Walker, που αναφέρεται ως διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης Στρατηγικών Επιχειρήσεων και Επιστημονικού Σχεδιασμού mRNA της Pfizer. Ο Walker ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του διερευνά έναν τρόπο να «μεταλλάξει» τον κορονοϊό μέσω της «Κατευθυνόμενης Εξέλιξης» για να προλάβει την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων.

Το ανώτερο στέλεχος της Pfizer εμφανίζεται στη συνέχεια να ομολογεί πως σκοπός είναι να επωφεληθεί η εταιρεία από μελλοντικά εμβόλια mRNA.

Ο διάλογος στο επίμαχο βίντεο

Jordon Trishton Walker: Ξέρετε πως ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται; Λοιπόν, ένα από τα πράγματα που εξερευνούμε είναι, για παράδειγμα, γιατί να μην το μεταλλάξουμε μόνοι μας για να επικεντρωθούμε, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε… να αναπτύξουμε νέα εμβόλια, σωστά; Άρα, πρέπει να το κάνουμε. Αν πρόκειται να το κάνουμε, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Κανείς δεν θέλει να έχει μια φαρμακευτική εταιρεία που μεταλλάσσει ιούς. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε, όπως για το μέλλον, όπως ίσως πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες εκδοχές του εμβολίου και τέτοια πράγματα.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Λοιπόν, η Pfizer σκέφτεται τελικά τη μετάλλαξη της Covid;

Jordon Trishton Walker: Λοιπόν, δεν λέμε κάτι τέτοιο στο κοινό. Όχι.

Δημοσιογράφος: Πότε θα εφαρμόσει η Pfizer μια μετάλλαξη όλων αυτών των ιών;

Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το πώς λειτουργούν όλα τα πειράματα, γιατί αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε, σωστά;

Δημοσιογράφος: Μου ακούγεται σαν έρευνα κέρδους λειτουργίας (gain of function research).

Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Είναι λίγο διαφορετικό. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό. Είναι κάπως έτσι, σίγουρα δεν είναι κέρδος λειτουργίας.

Δημοσιογράφος: Ακούγεται σαν να είναι. Θέλω να πω, Ο.Κ.

Jordon Trishton Walker: Όχι, όχι, όχι. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη (directed evolution) είναι πολύ διαφορετική.

Δημοσιογράφος: Άμεση εξέλιξη;

Jordon Trishton Walker: Κατευθυνόμενη εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Κατευθυνόμενη εξέλιξη, Ο.Κ. Αυτό είναι, δηλαδή, που γίνεται;

Jordon Trishton Walker: Ίσως. Δεν το κάνω. Μπορεί. Λοιπόν, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γίνονται μεταλλάξεις στους ιούς. Δεν θέλουν (σ.σ.: οι ρυθμιστικές αρχές) να κάνουμε πράγματα, όπως οι δομικές μεταλλάξεις, όταν προσπαθείς να δεις εάν μπορείς να τους κάνεις πιο ισχυρούς. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη γι' αυτό. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλα ξεσπάσματα (σ.σ.: της πανδημίας), επειδή, Χριστέ μου (σ.σ.: επιφώνημα)»!

Κορονοϊός – Pfizer: Τι απαντά η εταιρεία

Απαντώντας η Pfizer εξέδωσε ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι «κατά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech δεν έχει διεξαγάγει έρευνα για την απόκτηση λειτουργικότητας ή την κατευθυνόμενη εξέλιξη».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει γνωστές μεταλλάξεις απόκτησης λειτουργικότητας, μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αντι-ιικής δραστηριότητας σε κύτταρα».

Παρουσιαστής του Fox News που αναφέρθηκε στο θέμα σημείωσε ότι «σε αυτή τη χώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λόμπι στο Κογκρέσο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία και δεν το κάνουν τυχαία. Το κάνουν επειδή αποδίδει».

Σύμφωνα με στοιχεία της Pfizer, περισσότερα από 4,3 δισεκατομμύρια εμβόλια Pfizer-BioNTech COVID-19 στάλθηκαν σε 181 χώρες σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2022.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η αυθεντικότητα του επίμαχου βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Παρ' όλα αυτά, η προβολή του –πάνω από 41,2 εκατομμύρια μόνο στο Twitter– πολλαπλασίασε τα ερωτήματα αν όντως η Pfizer χειραγωγεί κρυφά τον κορονοϊό για μελλοντική κερδοφορία. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των ερευνών και τους κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρει.

Πριν από λίγο καιρό, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο Άλμπερτ Μπουρλά, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας, στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.