Ο γάμος της Νταϊάνα με τον Κάρολο ήταν δύσκολος. Ακόμα πιο δύσκολες οι διαδικασίες για το διαζύγιό τους. Ένιωθε απαίσια. Συναισθήματα που αποτυπώνονται σε επιστολές που έστελνε σε φιλικά της πρόσωπα εκείνη την εποχή.

Οι επιστολές της πριγκίπισσας Νταϊάνα στους φίλους της Susie και Tarek Kassem καταγράφουν τις δύσκολες στιγμές της. Περιέγραφε πόσο δύσκολο θεωρούσε το απελπιστικό και άσχημο διαζύγιό της με τον Κάρολο.
_______

Οι 32 κάρτες και επιστολές που πρόκειται να δημοπρατηθούν γράφονταν κατά τη διάρκεια του δημόσιου και πικρού χωρισμού της από τον σημερινό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο.

Οι κάτοχοι των ιστορικών επιστολών της πριγκίπισσας δεν επιθυμούν να της μεταβιβάσουν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Επέλεξαν να τεθούν προς πώληση και τα έσοδα να διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστήριζε η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

28 Απριλίου 1996. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έγραφε για να ζητήσει συγγνώμη. Είχε αναγκαστεί να ακυρώσει ένα ταξίδι μαζί τους για να απολαύσουν την όπερα Τόσκα. Και αυτό λόγω της πίεσης που της προκαλούσε.

«Περνάω πολύ δύσκολες στιγμές και η πίεση που αισθάνομαι προέρχεται από όλες τις πλευρές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο μερικές φορές να κρατήσει κανείς το κεφάλι ψηλά. Σήμερα αισθάνομαι γονατισμένη. Απλά επιθυμώ να περάσει αυτό το διαζύγιο, καθώς το πιθανό κόστος είναι τεράστιο».
e294e2998d364bd2be49ad3727138bc9

Μοιραζόταν τις ανησυχίες της μαζί τους. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα φοβόταν ότι παρακολουθούσαν διαρκώς το τηλέφωνό της από το παλάτι. Εκτιμούσε ότι οι συνομιλίες της περνούσαν στη βασιλική οικογένεια. Μια υπόθεση που παρουσιάστηκε και στα τελευταία επεισόδια της σειράς The Crown.

Οι αιχμές της Νταϊάνα για το παλάτι

Άφηνε παράλληλα αιχμές κατά της βασιλικής οικογένειας για την απομόνωσή της. Ευχαριστούσε την οικογένεια των Kassem για την πρόταση που της απηύθυναν να περάσει μαζί τους τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ήταν το 1995. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι θα γιόρταζαν με τον πατέρα τους στο Σάντριγχαμ. Αφού το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι η Νταϊάνα δεν θα τους ακολουθούσε στις γιορτές, πίστευαν όλοι ότι είχε περάσει τις γιορτές μόνη στο παλάτι του Κένσινγκτον.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που με προσκάλεσαν σε μια οικογενειακή περίσταση. Ιδιαίτερα επειδή με έκαναν να νιώσω σαν μέλος της ομάδας», έγραφε χαρακτηριστικά η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
KOINONIA-KAT-TSEMPERLIDOU-PRIGKIPISSA-NTAIANA-3

20 Μαΐου 1996. Μια ακόμα επιστολή. «Από τη στιγμή που δεν έχω κινητό, είναι δύσκολο να συζητήσω προσωπικά θέματα. Οι γραμμές μου εδώ καταγράφονται συνεχώς και μεταδίδονται. Αν ήξερα πριν από έναν χρόνο τι θα βίωνα με αυτό το διαζύγιο, δεν θα συναινούσα ποτέ. Είναι απελπιστικό και άσχημο».

Υπάρχουν συνολικά 32 επιστολές και κάρτες που έγραψε η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα στα τέλη του 1995 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 1996. Σε πολλές από αυτές ευχαριστούσε το ζευγάρι, με το οποίο είχε γνωριστεί τον Αύγουστο του 1995, για το γεγονός ότι την υποστήριζαν τόσο πολύ συναισθηματικά και της έκαναν τόσα δώρα. Λουλούδια και βιβλία διαλογισμού.

Το γράμμα μετά τη συμβουλή της Ελισάβετ

19 Δεκεμβρίου 1995. Μια ημέρα μετά τη συμβουλή της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ σε Νταϊάνα και Κάρολο να χωρίσουν. «Μπορεί να με έχουν περιγράψει σαν πεταλούδα, αλλά δεν θέλω να πετάξω μακριά από αυτή την αγαπημένη οικογένεια». Μια αναφορά που αφορούσε την οικογένεια Kassem.
elisavet-diana_0

Ήταν εκεί να την ακούσουν, να τη στηρίξουν. Κάτι που, όπως αποκάλυπτε, δεν είχε συνηθίσει. «Ποτέ δεν είχα δεχτεί τόση αγάπη και υποστήριξη από ένα παντρεμένο ζευγάρι». Οι Kassem είχαν φυλάξει αυτές τις επιστολές σαν θησαυρό για πάνω από 25 χρόνια. Είναι πια και οι δύο γύρω στα 70. Αποφάσισαν να διαθέσουν προς πώληση τις επιστολές της μέσω του οίκου δημοπρασιών Lay’s Auctioneers του Penzance στην Κορνουάλη. Η αξία τους εκτιμάται στις 90.000 λίρες.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή, όπου η πριγκίπισσα Νταϊάνα μιλούσε ανοιχτά για τα συναισθήματά της. Για όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαζυγίου από τον βασιλιά Κάρολο. Ήταν μόνο λίγο καιρό πριν από τον θάνατό της σε σοκαριστικό τροχαίο στο Παρίσι.