Ο Πανξατόνι Φιλ, ο διασημότερος «μετεωρολόγος» του κόσμου, βγήκε από τη φωλιά του σήμερα και είδε τη σκιά του, ένδειξη ότι ο χειμώνας στη Βόρεια Αμερική θα κρατήσει για άλλες έξι εβδομάδες, αν και μέχρι στιγμής ήταν ένας από τους ηπιότερους όλων των εποχών.

Χιλιάδες επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο Πανξατόνι, μια κωμόπολη στα βορειοανατολικά του Πίτσμπουργκ, για να γιορτάσουν την Ημέρα της Μαρμότας και να παρακολουθήσουν τον Φιλ να βγαίνει από την κουφάλα του δέντρου όπου ζει και να κάνει την «πρόγνωση» του καιρού.

Ο επίσημος «διερμηνέας» του Φιλ ανέλυσε τα δεδομένα και ανέγνωσε στη συνέχεια την ετυμηγορία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων: η μαρμότα είδε τη σκιά της και για τις επόμενες έξι εβδομάδες θα επικρατεί βαρυχειμωνιά.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με το έθιμο, αν το τρωκτικό δει τη σκιά του σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, τότε η παγωνιά θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και δεν υπάρχει σκιά, τότε η άνοιξη δεν αργεί πολύ ακόμα.

Η Ημέρα της Μαρμότας είναι ένα έθιμο που έφεραν στην Πενσιλβάνια Γερμανοί αγρότες, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτήν τον προπερασμένο αιώνα. Η πρώτη επίσημη γιορτή έγινε το 1886, σύμφωνα με τη Λέσχη Μαρμότας του Πανξατόνι. Η Ημέρα της Μαρμότας έγινε διάσημη παγκοσμίως με την ομώνυμη κωμωδία του 1993, με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ.

Μπορεί στην Πενσιλβάνια ο χειμώνας να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, στη Νέα Υόρκη ωστόσο προμηνύεται καλοκαιρία, αφού μια άλλη μαρμότα, ο Τσακ του Στάτεν Άιλαντ, δεν είδε τη σκιά του και επομένως η άνοιξη πλησιάζει – αλλά μόνο σε αυτήν την Πολιτεία.

Φέτος, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Αμερικής ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, όμως φαίνεται ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα – όπως άλλωστε προβλέπει ο Φιλ. Περίπου 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Τέξας, το Μισισίπι, το Άρκανσο και το Τενεσί είχαν μείνει σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω του χιονόνερου και των πολύ ψυχρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες οι άνθρωποι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βορειοανατολικές ΗΠΑ θα βιώσουν παγωνιά ιστορικών διαστάσεων, με το θερμόμετρο να πέφτει ακόμη και στους -46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ