Πολλαπλάσιος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, θα είναι ο αριθμός των νεκρών που θα προκύψει από τον σεισμό που έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία και ο οποίος έγινε αισθητός στην Αίγυπτο και το Ιράκ, σε σχέση με την καταμέτρηση αυτήν τη στιγμή.

Έως το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου αριθμούνταν 1.651 θύματα του Εγκέλαδου στην Τουρκία και 802 στη Συρία. Επιπλέον, ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει εκτιμάται σε πάνω από 2.800.

Ο φονικός σεισμός τα ξημερώματα έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιαντέπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.

Οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες εξαιτίας τόσο της χαμηλής θερμοκρασίας όσο και του χιονιού που πέφτει στην περιοχή. Στους δρόμους των πόλεων που αιματοβάφτηκαν, δεν επιχειρούν μόνο τα σωστικά συνεργεία, αλλά και άνθρωποι που ψάχνουν τους δικούς τους στα ερείπια.



Οι διασώστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βγάλουν παιδάκια από τα ερείπια. Σκηνές με πιτσιρίκια με πιτζάμες έξω στον δρόμο και με παιδιά να ανασύρονται από ερείπια ζωντανά δημιουργούν ελπίδα.



Οι σεισμολόγοι μιλούν για την πιο δυνατή σεισμική δόνηση ύστερα από εκείνη του 1999. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, μίλησε για την «καταστροφή του αιώνα», ενώ έκανε λόγο για 45 κράτη που έχουν στείλει βοήθεια στην περιοχή, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.