Παγιδευμένοι κάτω από χαλάσματα παραμένουν χιλιάδες πολίτες μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Την συμπαράσταση τους αυτές τις κρίσιμες στιγμές δείχνουν έμπρακτα πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, με αποστολές πυροσβεστών και διασωστών, που βρίσκονται στα σημεία της καταστροφής προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων.

Τραγικός απολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα 24ωρο μετά το χτύπημα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 2.921 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 1.444 στην Συρία.

Στην Τουρκία έχει μεταβεί μια ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Η ελληνική αποστολή έχει επίσης πέντε γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ανήκουν στο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Σημειώνεται ότι μαζί με την ελληνική αποστολή για την Τουρκία, αναχώρησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.







Από όλο τον κόσμο

Μετά τον σεισμό, ένα παγκόσμιο κύμα  έμπρακτης συμπαράστασης έχει φτάσει στην Τουρκία, με τους ηγέτες δεκάδων χωρών να εκφράζουν την στήριξή τους και να αποστέλλουν βοήθεια.











Υλικό και ανθρώπινο δυναμικό έχουν στείλει ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Ισραήλ, Μεξικό, Πακιστάν και τουλάχιστον 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.