Μια τραγωδία δίχως τέλος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, έντασης 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νεκροί που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία είναι πάνω από 8.700. Κατά τις τουρκικές Αρχές, 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Στη Συρία, πάνω από 2.500 είναι οι καταμετρημένοι θάνατοι μέχρι στιγμής και ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται σε 8.734 νεκρούς.

Συντρίμμια

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τους δρόμους μεγάλων πόλεων με σωρούς από συντρίμμια και άφησε όσους επέζησαν, άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς. Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων.

Βοήθεια

Διασώστες και πυροσβέστες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν φτάσει στη γειτονική χώρα και ήδη επιχειρούν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους και να βοηθήσουν τις τουρκικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη τραγωδία. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι νεκροί των φονικών σεισμών μπορεί να υπερβούν τους 20.000.