Ανείπωτη είναι η τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 15.800 νεκρούς στις δύο χώρες.

Στη γείτονα χώρα ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται έντονη κριτική, με τον ίδιο να αναγνωρίζει «κενά» στην ανταπόκριση των Αρχών στον σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη Συρία, καταδικάζοντας ωστόσο την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.

«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις πιο πληγείσες στα σύνορα με τη Συρία.
«Φυσικά υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 9.057, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Συναγερμός από ΠΟΥ για υγειονομική κρίση

Ανησυχία εξέφρασε ο ΠΟΥ για μια νέα κρίση, αυτή τη φορά Υγείας. Το γεγονός ότι οι πάσης φύσεως υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά προβληματίζει βαθιά τους ειδικούς, οι οποίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Συρία.


Αιτία της υγειονομικής κινητοποίησης η επιδημία χολέρας, αλλά και οι πολύ συχνές αναπνευστικές ασθένειες οι οποίες ταλαιπωρούν τη Συρία και αναμένεται να γνωρίσουν νέα έξαρση, εν μέσω χειμώνα, όπως διαβλέπουν οι επιτελείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν», δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «έχουμε μεγάλη διακοπή στη βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλη διακοπή στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρισμού, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά της ζωής».

Ενισχύεται η ελληνική αποστολή

Με δεύτερη ομάδα ενισχύθηκαν χθες οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη δοκιμαζόμενη περιοχή της Τουρκίας, απεγκλωβίζοντας ζωντανή ακόμα μια νεαρή κοπέλα, τη στιγμή που εκατοντάδες ευχαριστήρια μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γειτονικής χώρας (πριν από την επιβολή νέων περιορισμών από το καθεστώς Ερντογάν) από Τούρκους πολίτες, αναγνωρίζοντας την παροχή βοήθειας από την Ελλάδα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της τραγωδίας.

Bέλη κατά Ερντογάν 

Η κριτική που δέχεται, άλλωστε, η κυβέρνηση Ερντογάν τις τελευταίες ώρες έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να παραδεχθεί ότι είχε «ελλείψεις», την ώρα που ο «Σουλτάνος» περιόρισε την πρόσβαση στο Twitter εν μέσω της αυξανόμενης οργής για την καθυστέρηση στην εξέλιξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 9.057, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «είναι ώρα για ενότητα, αλληλεγγύη». «Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να αφομοιώσω τους ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε χθες δημόσια τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του στην Τουρκία και τη Συρία. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας», είπε ο Μπάιντεν καθώς μιλούσε σε μέλη του συνδικάτου στο DeForest του Ουισκόνσιν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσφερε «πλήρη υποστήριξη», καθώς και ομάδες διάσωσης και ανάκτησης. Στη Συρία είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους ανθρωπιστικούς εταίρους με εξοπλισμό και βοήθεια για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οι ΗΠΑ, κατέληξε, είναι ο «κύριος δωρητής σε όλες τις περιοχές της Συρίας, ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το έδαφος».