Για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία μίλησε ο εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Βρισκόμαστε 300 χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η πρώτη αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια επιστρέφει από την πόλη Γκαζιαντέπ όπου παρέδωσε χθες όλη την ανθρωπιστική βοήθεια των 40 τόνων στην τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Πάντα έτσι συμβαίνει ανάμεσα στους Ερυθρούς Σταυρούς και στις Ερυθρές Ημισελήνους».

«Απίστευτο κρύο»

Στη συνέχεια, ο κ. Ιμανιμίδης συμπλήρωσε: «Το ταξίδι μας ξεκίνησε ιδιαίτερα «ευχάριστα» γιατί μπαίνοντας στην Τουρκία είχαμε μόνο αγκαλιές και επευφημίες από τους υπαλλήλους του τουρκικού τελωνείου. Μας συνόδευσε τουρκική αστυνομία ως το τέλος της παράδοσης των υλικών. Οι οδηγοί μας χειροκροτούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής όταν όμως φτάνεις εκεί πέρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η θλίψη στα πρόσωπα του κόσμου είναι πραγματικά ένα φοβερό συναίσθημα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, έχει απίστευτο κρύο στην περιοχή του Γκαζιαντέπ, χθες είχε -6 το βράδυ. Ο κόσμος δεν κοιμάται στα λίγα σπίτια που έχουν απομείνει κοιμούνται στις σκηνές. Παιδιά παντού, περιμένουν όλοι για έναν ακόμη επιζών μήπως είναι ο άνθρωπός τους και φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί καθόλου καθώς προφανώς είναι ολόκληρες οικογένειες οι οποίες δεν έχει μείνει ποια κανένας πίσω για να αναζητήσει τους ανθρώπους αυτούς». 

«Κινήθηκαν γρήγορα»

Ερωτηθείς αν ήταν άμεση η ανταπόκριση του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, ο εθελοντής διασώστης τόνισε: «Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, αστραπιαία, παρόλα αυτά ζήτησε άμεσα και από τους υπόλοιπους Ερυθρούς Σταυρούς βοήθεια όπως φυσικά και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε σκηνές ιδίως. Είναι σε μια αρκετά καλή κατάσταση, βέβαια οι σκηνές όλες είναι 8 και 10 ατόμων αλλά μέσα στεγάζονται 14 και 16 άτομα αναγκαστικά. Έρχονται συνέχεια κοντέινερ μήπως και λυθεί λίγο το πρόβλημα της διαμονής νομίζω όμως ότι θα αργήσει αρκετά ακόμα γιατί το ουσιαστικό πρόβλημα ξεκινάει τώρα».