Για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μίλησε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είμαστε σε μια διαρκή συνεννόηση με τους συναδέλφους μας τους τούρκους Γιατρούς του Κόσμου αλλά και Γάλλους και Ισπανούς που ήταν εκεί από πριν, και από τη μεριά της Τουρκίας και από την πλευρά της Συρίας. Όσον αφορά τη Συρία η ενημέρωση είναι πολύ μικρή γιατί δεν υπάρχουν
Είμαστε σε μια διαρκή συνεννόηση με τους συναδέλφους μας τους τούρκους Γιατρούς του Κόσμου
επικοινωνίες εύκολες με τη Συρία. Δηλαδή ακόμα και να ήθελε κανένας να στείλει πράγματα θα έπρεπε να πάει από το Λίβανο οδικώς που αυτό είναι από μόνο του πάρα πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με τη Συρία και υπάρχει ένα πέρασμα από την Τουρκία το οποίο μάλιστα τις πρώτες μέρες των σεισμών είχε κλείσει, τώρα συζητάνε να ανοίξουν ένα δεύτερο, άρα οποιαδήποτε βοήθεια και οποιαδήποτε πρόσβαση πρέπει να έχει την έγκριση και την συγκατάθεση των Τούρκων το οποίο δεν είναι πάντα πολύ απλό πράγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης. 

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Ήμουν και το ’99 στην Τουρκία και από τότε δυστυχώς βρέθηκα σε αρκετούς σεισμούς σε διαφορετικές περιοχές στην Αϊτή, στο Ιράν, στην Ινδία άρα έχουμε μια εικόνα τι περίπου περιμένουμε κάθε φορά να συμβεί. Δεν έχει να κάνει απλά με το πόσο ισχυρή είναι η δόνηση αλλά έχει να κάνει με το επίπεδο που ήταν οι κατασκευές και το επίπεδο που ήταν οι υποδομές και εδώ ήταν μια προβληματική περιοχή της Τουρκίας».

«Χολέρα»

«Τώρα τα άμεσα προβλήματα είναι δύο, το πρώτο και σοβαρό είναι το θέμα των επιδημιών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδημιών γιατί αν τα νούμερα που υπολογίζουν οι τούρκοι είναι γύρω στις 80 χιλιαδες  συζητάμε ότι έχουμε 40 με 50 χιλιάδες πτώματα μέσα στα συντρίμμια, αυτό έχει ένα τεράστιο κίνδυνο επιδημιών. Περισσότερο από όλα φοβόμαστε τη χολέρα αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού επίσης μη ξεχνάμε ότι ο covid  είναι  πάντα παρόν σε ευάλωτους πληθυσμούς άρα το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει κανένας είναι να φτιαχτούν στοιχειώδεις υποδομές κυρίως με τρεχούμενο νερό», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με το  έργο των Γιατρών του κόσμου, ο κ. Κανάκης είπε: «Ξεκινάει μια ιατρική ομάδα αρκετά έμπειρή η οποία να είναι στο πλευρό των τούρκων συναδέλφων ώστε να δώσει πρωτοβάθμια βοήθεια. Η δική μας η έννοια είναι περισσότερο εκεί που δεν έχουν φτάσει οι άλλοι δηλαδή σε μικρές περιοχές στην επαρχία στην οποία  δεν έχουμε καμια ιδιαίτερη εικόνα. Έχουμε εικόνα από τις μεγάλες πόλεις που είναι κατανοητό αλλά δεν παύει να έχουμε περιοχές που έχουν εγκαταλειφτεί τελείως επομένως η πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε σε αυτό και να έχουμε και μια καλή εικόνα να μεταφέρουμε με ακρίβεια τι εμείς βλέπουμε ιατρικά γιατί τώρα αρχίζουν κατά τη γνώμη μου τα μεγάλα προβλήματα τα οποία θα κρατήσουν όχι μόνο μήνες αλλά χρόνια. Αυτό είναι το πρώτο που
Η δική μας η έννοια είναι περισσότερο εκεί που δεν έχουν φτάσει οι άλλοι δηλαδή σε μικρές περιοχές στην επαρχία στην οποία δεν έχουμε καμια ιδιαίτερη εικόνα.
θέλουμε να κάνουμε ώστε να ξεκινήσει και μια σκυταλοδρομία γιατρών από εδώ και να μπορούμε να πούμε στον κόσμο με ακρίβεια που μπορεί να φτάσει η βοήθεια.  Η παράδοση των Γιατρών του κόσμου είναι να παραδίδουμε οι ίδιοι στους ανθρώπους που βοηθάμε τη βοήθεια αυτό αυτή τη στιγμή ειναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό είναι δύσκολο και για τη Συρία και για την Τουρκία πρώτον γατί είναι απομακρυσμένη. Θυμάμαι την περίπτωση στο Κομπάνι που πήγαμε στους προσφυγικούς καταυλισμούς που ήταν στην Τουρκία αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις τελωνεία, πρέπει να μπορέσεις να συνεννοηθείς με τις τοπικές αρχές πως θα φτάσουν τα πράγματα... είναι τέτοιο το χάος και τόσο μεγάλη η περιοχή που θέλει χρόνο. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλοί από τους δημοσίους αξιωματούχους που εργάζονται σε αυτό έχουν σκοτωθεί». 



«Ακρωτηριασμοί»

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Υπάρχει ένα χάος το οποίο είναι αναμενόμενο να υπάρχει τις πρώτες μέρες το οποίο θα πάρει λίγο χρόνο να οργανωθεί. Θέλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεν θέλω ούτε να αποδομήσω προσπάθειες αλλά λέω από τη δική μας την εμπειρία εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε τα πράγματα μαζί μας κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολο και οι τούρκοι συνάδελφοί μας μας λένε επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο τεράστιος αριθμός των τραυματιών. Οι πρώτες προσπάθειες είναι να μεταφερθούν στα Άδανα αλλά και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας γιατί μιλάμε πιθανόν για πολύ σοβαρούς τραυματίες, αυτό σημαίνει ότι μικρότερα τραύματα θα δυσκολευτούν πολύ να τα αντιμετωπίσουν όσο και αν κινητοποιηθούνε γιατροί από όλη την Τουρκία. Άρα θα είναι ένα πρόβλημα και επίσης μιλάμε για ανθρώπους που θα μείνουν ανάπηροι και με πολύ βαριές
Οι πρώτες προσπάθειες είναι να μεταφερθούν στα Άδανα αλλά και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας γιατί μιλάμε πιθανόν για πολύ σοβαρούς τραυματίες
αναπηρίες το οποίο θα έχει και μια πολύ μεγάλη δυσκολία για το επόμενο διάστημα. Δηλαδή φανταστείτε από τους ακρωτηριασμούς πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν για παράδειγμα αναπηρικά καρότσια. Βεβαίως τα τρόφιμα, το νερό κυρίως και παρακάτω θα αρχίσουν και μια σειρά από άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα θα έχουμε πάρα πολλά ορφανά παιδιά και αυτό θα είναι για πιθανούς διακινητές γιατί οι μαφίες δεν σταματάνε ποτέ μπροστά στον πόνο ένα μεγάλο πάρτι. Με λίγα λόγια  αρχίζει μια ιστορία η οποία θα πάρει πολύ χρόνο και η οποία όταν θα ξεχαστεί θα μείνουν να δουλεύουν οι οργανώσεις και οι τούρκοι συνάδελφοι και το τουρκικό κράτος για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.  Για να καταλάβετε την αντιστοιχία θυμηθείτε ότι μετά το δικό μας σεισμό στη Ρικομέξ που δεν είχαμε ευτυχώς τόσα πολλά θύματα το στρατόπεδο Καποτά κρατήθηκε για σχεδόν 3-4 χρόνια».

«Οικονομική βοήθεια»

«Εμείς ζητάμε να κάνουμε το ελάχιστο, ζητάμε και την οικονομική βοήθεια γιατί μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα μαζικά πιο εύκολα και από την περιοχή γιατί πρέπει να ξαναξεκινήσει η ζωή και η δουλειά και αυτό αφορά και τη Συρία στην οποία θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε και εκεί. Ξέρετε ότι εμείς συνήθως δεν ζητάμε μόνο χρήματα αλλά σε αυτή τη φάση αυτό θα διευκόλυνε πολύ περισσότερο αυτό που μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης.