Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους στους φονικούς σειμούς της περασμένης Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία. Πάνω από 36.000 είναι οι νεκροί στις δύο χώρες, με τον τραγικό απολογισμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο περνούν οι ώρες.

Σύμφωνα με την AFAD, την αρμόδια υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τις 31.643.



Στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, οι νεκροί έχουν φτάσει στις 3.200, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης «Λευκά Κράνη».

Στις περιοχές που ελέγχονται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι νεκροί είναι 1.414, με βάση τις αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Η φάση των διασώσεων φτάνει στο τέλος της»

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο από την πλευρά του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους, Μάρτιν Γκρίφιθς, η φάση των διασώσεων φτάνει στο τέλος της.

«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει να παρέχουν στους σεισμόπληκτους καταφύγιο, φαγητό, εκπαίδευση και ψυχολογική βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Γκρίφιθς.

«Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ακόμα και στο Χαλέπι, το οποίο έχει υποφέρει τόσο πολύ αυτά τα πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή ήταν σχεδόν το χειρότερο που έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πληγείσα πόλη.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα μεταφέρουν βοήθεια από τις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες και έχουν επίσης καταστραφεί από τους σεισμούς».