Αμερικανικά μπαλόνια εισήλθαν παράνομα πάνω από 10 φορές στον εναέριο χώρο της Κίνας από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με όσα υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

«Δεν είναι σπάνια να εισβάλουν παράνομα αμερικανικά μπαλόνια στον εναέριο χώρο άλλης χώρας», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν στους δημοσιογράφους στο μπρίφινγκ του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να δώσει πάντως λεπτομέρειες.

«ΟΙ ΗΠΑ πρέπει να κοιτάξουν τι κάνουν οι ίδιες και να αλλάξουν τη λανθασμένη πρακτική τους», σημείωσε. «Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά», συμπλήρωσε ακόμη.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στέλνουν μπαλόνια πάνω από εδάφη της μετά την κατάρριψη πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενός «κατασκοπευτικού», όπως υποστήριξε η Ουάσιγκτον, αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και άλλων τριών ιπτάμενων αντικειμένων στη συνέχεια,  πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Μάλιστα, το Πεκίνο είχε υποστηρίξει τότε ότι το μπαλόνι ήταν μια συσκευή συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων, που εξετράπη της πορείας της.

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αντιπαρήλθε μια ερώτηση για ένα δημοσίευμα του κινεζικού μέσου ενημέρωσης The Paper, ότι η Κίνα είναι έτοιμη να καταρρίψει ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που πετά πάνω από ύδατά της κοντά στο λιμάνι του Κινγκντάο.