Ένα νέο, μυστηριώδες μπαλόνι, που πέταξε πάνω από αμερικανικό έδαφος, αλλά είναι άγνωστο περί τίνος πρόκειται και σε ποιον ανήκει, παρακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το μπαλόνι πέταξε πάνω από τμήματα της Χαβάης, αλλά όχι πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και κατευθύνεται αργά προς το Μεξικό, είπαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας εξ αυτών σημείωσε ότι ο στρατός, που παρακολουθεί το μπαλόνι από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έκρινε ότι δεν συνιστά απειλή για την εναέρια κυκλοφορία ή την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν εκπέμπει σήματα. Τόνισε δε ότι παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για μετεωρολογικό αερόστατο ή κάτι άλλο και ότι ο στρατός μπορεί να το καταρρίψει αν κριθεί επικίνδυνο.

Ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ: Δεν συνιστά απειλή το μπαλόνι

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του μπαλονιού, αλλά δεν πιστεύουν ότι είναι κινέζικο, όπως το κατασκοπευτικό που προκάλεσε συναγερμό στις ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου και καταρρίφθηκε ανοικτά των ακτών της Καρολίνα, αφού πέρασε πάνω από αρκετές περιοχές, στις 4 Φεβρουαρίου.

Eκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για ερωτήσεις σχετικά με το μπαλόνι. Από την πλευρά της, η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκε σε άγνωστο σήμα στα ραντάρ την Παρασκευή στην περιοχή της νήσου Χαβάης. Εστάλησαν τρία μαχητικά F-22 για να αξιολογήσουν την κατάσταση και εντόπισαν οπτικά ένα σφαιρικό αντικείμενο. Παρακολουθήσαμε τη διέλευση του αντικειμένου και κρίθηκε ότι δεν αποτελούσε απειλή». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το μπαλόνι πετούσε σε υψόμετρο 36.000 ποδιών χωρίς «καμία ένδειξη ότι έκανε ελιγμούς ή ελεγχόταν από ξένο ή αντίπαλο. Το μπαλόνι δεν πέρασε πάνω από κρίσιμες στρατιωτικές ή άλλες αμερικανικές ευαίσθητες εγκαταστάσεις ούτε αποτέλεσε στρατιωτική ή σωματική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».