Οι αριθμοί στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη βγάζουν εκλογές στις 14 Μαΐου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 μέρες, ως τις αρχές του τελευταίου μήνα της άνοιξης δηλαδή, και αναφέρεται ότι θεωρεί πως η διαδικασία γίνεται να διεξαχθεί κανονικά ύστερα. Ουδείς θεωρεί, όμως, ότι μετά το σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, η κατάσταση στη χώρα θα έχει ομαλοποιηθεί

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ουσιαστικά τρία σενάρια για τη διεξαγωγή τους, ξέχωρα από το αν γίνουν κανονικά. Το ένα αναφέρει ότι μπορεί να γίνουν στις 18 Ιουνίου, την τελευταία ημερομηνία που επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας, ενώ φαίνεται ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Ερντογάν έχει δώσει το δικαίωμα να αποφασίσει, μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή των εκλογών σε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα. Αυτό όμως θα προϋπέθετε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Κοινοβουλίου προκειμένου να παρακάμψει το Σύνταγμα



Όπως όλα δείχνουν, πάντως, θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές δυσκολίες» για τη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην ημερομηνία που είχε αρχικά υποδειχθεί νωρίτερα, δήλωσε αξιωματούχος και προσέθεσε ότι, αν και είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πλήρως το θέμα, στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς κατοικεί περίπου το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας.

Οι 10 πληγείσες επαρχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν στην πλειονότητά τους κουρδικούς και αραβικούς πληθυσμούς και συγκαταλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες όπου τα ποσοστά του Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι τα χαμηλότερα.



Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του «Haberturk», ο Φατίχ Αλταϊλί, έγραψε ότι οι εκλογές γίνεται να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να προβεί σε νομική αναθεώρηση όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα αποφασίσει. Ο ίδιος θεωρεί σίγουρη την αναβολή τους ακόμα και για ένα χρόνο. 

Η επικεφαλής του κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, από τη μεριά της, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η 18η Ιουνίου θα ήταν πολύ πιο κατάλληλη ημερομηνία.

Η Ακσενέρ τόνισε στις 10 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Παρά ταύτα, δεν νομίζω ότι (ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) θα μπορέσει να ακυρώσει τις εκλογές. Οι κάλπες δεν γίνεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά θα πρέπει να γίνουν στις 18 Ιουνίου».