Μια απόσταση λίγο µεγαλύτερη απ’ ό,τι την Αθήνα από τη Λαµία χωρίζει τα Αδανα -όπου µετρούν ακόµη τις πληγές τους από τον καταστροφικό σεισµό- από το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, στην πόλη Buyukeceli, στην επαρχία Mersin στην Τουρκία.

Οι αρµόδιοι διαβεβαίωσαν ότι το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει υποστεί καµία ζηµιά, αν και παραδέχτηκαν ότι ο σεισµός έγινε αισθητός εκεί. Η ανησυχία όµως είναι εύλογη, όχι µόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Κύπρο, και φυσικά για την Ελλάδα, από την κατασκευή πυρηνικού σταθµού σε µια ευρύτερη σεισµογενή περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κρούσει από καιρό το καµπανάκι του κινδύνου. «Θέλει (σ.σ.: η Τουρκία) να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. ∆εν θα πρέπει να συνεννοηθεί µε τις γειτονικές χώρες για τις παραµέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγµα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στρείται σεισµών. ∆εν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», έλεγε τον Μάιο του 2020 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας.

Με τη διακρατική συµφωνία Τουρκίας - Ρωσίας του 2010, η ROSATOM ανέλαβε την κατασκευή και στη συνέχεια τη διαχείριση του πυρηνικού σταθµού στο Ακούγιου, µε το πρώτο λιθαράκι να µπαίνει τελικά οκτώ χρόνια αργότερα. Το πυρηνικό δυστύχηµα στη Φουκουσίµα το 2011 καθυστέρησε, αλλά δεν µαταίωσε την έναρξη του έργου. Η επένδυση των 20 δισ. ευρώ βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο και η Τουρκία θα µπει στο κλαµπ των πυρηνικών χωρών, µε άγνωστες και απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/2