Με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα μέχρι το Βίλνιους και την πρώτη μετά τις εκλογές συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, το τηλεφώνημα Δένδια -Γκιουλέρ ήταν ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας μέσα από τον οποίο γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει το αναθεωρητικό της δόγμα και μέσω του ΝΑΤΟ προσπαθεί να αλλάξει ακόμα και όνομα στα Στενά των Δαρδανελίων, αλλά και να απαλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία στους χάρτες της Συμμαχίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνέχισε την τακτική του μαστιγίου και του καρότου για Αιγαίο και Κύπρο. «Οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής, Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο πλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ.

Για αυτό το ταξίδι του Νίκου Δένδια ως υπουργού Άμυνας πλέον στη Λευκωσία έστειλε ένα σαφές μήνυμα.

«Και θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα πρόκληση εγκαινιάζοντας ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, νέο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

Η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με ταχύτατους ρυθμούς έχοντας ήδη 26 μαχητικά 4ης γενιάς Rafale και F-16 Viper, ενώ στις 12 Ιουλίου ξεκινά η κατασκευή της τρίτης φρεγάτας Belhara που έχει λάβει την ονομασία «Φορμίων».