Αρνητικός στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ. «Οι αλλαγές στους κανόνες περί χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να εγκριθούν ως έχουν», ξεκαθάρισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από τις Βρυξέλλες όπου και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των 27 προκειμένου να εξετάσουν τη μορφοποίηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους μετά την πανδημία της COVID-19 θα πρέπει να επιστρέψουν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά», τόνισε ο κ. Λίντνερ. «Η βιωσιμότητα δεν άπτεται μόνον οικολογικών στόχων, πρέπει να έχει εφαρμογή και στην οικονομία», πρόσθεσε. Για τη Γερμανία είναι απαραίτητο να δει «συνεκτικά, αξιόπιστα, προβλέψιμα μονοπάτια προς τη μείωση ελλειμμάτων και επιπέδων χρέους», κατέληξε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Εκτίναξη χρέους και ελλειμμάτων στην πανδημία

Οι υφιστάμενοι κανόνες της Ε.Ε. δυσκολεύονται να τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά. Οι κανόνες αυτοί ορίζουν ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι κάτω από το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πανδημία άφησε πολλές χώρες με χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να είναι περίπου 185% και την Ιταλία γύρω στο 150%, και τα ελλείμματα του 2021 συχνά διπλάσια από το όριο της Ε.Ε.
Αυτό καθιστά αδύνατο για πολλές κυβερνήσεις να τηρήσουν τον κανόνα της Ε.Ε. ότι πρέπει να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά το 1/20 της διαφοράς μεταξύ του τρέχοντος επιπέδου και του 60% του ΑΕΠ. Έγγραφα θέσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς και ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε. αναφέρουν ότι ο κανόνας του 1/20 θα πρέπει επομένως να φύγει – είτε ρητά είτε επειδή οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή συμφωνούν να μην τον εφαρμόσουν.
Όμως, δεν είναι σαφές με τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Το Βερολίνο πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει απλώς να μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ μέχρι να φτάσουν σε ισορροπία. Αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, θα φροντίσει το χρέος. «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουμε κάτι πολύ παρόμοιο με τη γερμανική θέση στο τέλος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στις συνομιλίες