Ο σεισμός στην Τουρκία ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις, αλλά και τις αντιλήψεις που ήθελε για τους δικούς του λόγους να περάσει ο Ερντογάν στον λαό του, σχετικά με τις «εχθρικές» χώρες. Στις «εχθρικές» χώρες συγκαταλέγονταν μέχρι πρότινος και η Ελλάδα, ωστόσο μετά την άμεση ανταπόκριση και την αυτοθυσία που έδειξαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής για την διάσωση ανθρώπων από τα χαλάσματα του σεισμού, το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη, στο protothema.gr , αίσθηση προκαλεί το άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου, Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν, για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη βοήθεια που έλαβε από χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- που χαρακτηρίζονταν έως πρότινος «εχθρικές» και μέρος μιας «συμμαχίας» κατά των Τούρκων.

 Ο Αρσλάν επιτίθεται κατά όσων στην Τουρκία, αυτές τις δύσκολες ώρες, συνεχίζουν να διαδίδουν σενάρια συνωμοσιολογίας για «ξένες δυνάμεις» που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Τούρκους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον προκλητικό ισχυρισμό του ναύαρχου ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, πως οι ξένοι διασώστες που έσπευσαν να βοηθήσουν στις σεισμόπληκτες περιοχές δρούσαν και ως … «κατάσκοποι».

 Γράφει συγκεκριμένα: «Το μέγεθος της καταστροφής του σεισμού είναι αδιαμφισβήτητο. Ακόμη και το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν κρύβεται πίσω από τη ρητορική της «καταστροφής του αιώνα» προκειμένου να κρύψει την αμέλεια και τα λάθη του δεν αλλάζει την πραγματικότητα του μεγέθους του σεισμού. Ωστόσο οι μεγάλοι αυτοί σεισμοί, που έπληξαν δέκα πόλεις και εκατομμύρια ανθρώπους, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για να ταρακουνήσουν κάποιους ανθρώπους και την ακραία ρητορική τους. Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά ας ξεκινήσουμε με την πιο δημοφιλή θεωρία. Ένας από τους λόγους που το καθεστώς Ερντογάν επιβιώνει και αναπτύσσεται εδώ και χρόνια είναι ο ισχυρισμός πως: Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που δεν θέλουν την ανάπτυξη της Τουρκίας και μεθοδεύουν κάθε είδους βρώμικα σχέδια για να την διχάσουν και να την διαμελίσουν. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν ξεκίνησε με τον Ερντογάν και το AKP. Ακόμη και οι προηγούμενες κοσμικές και σχετικά φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνήθιζαν να λένε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν φίλους εκτός από τους Τούρκους. Όμως το καθεστώς Ερντογάν έχει διευρύνει και κορυφώσει τις θεωρίες αυτές ως μέρος της πολιτικής του» λέει.

  Ο Αρσλάν τονίζει πως κάθε φορά που τα πράγματα πηγαίναν στραβά στην Τουρκία, επανέρχονταν στην επιφάνεια σενάρια συνομωσίας από «ξένες δυνάμεις» που απεργάζονται το κακό των Τούρκων. Ο ίδιος επισημαίνει πως όσοι υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες και τις μεταδίδουν χρίζουν «ιατρικής παρακολούθησης», αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτσί. «Άνθρωποι όπως ο Γιαϊτσί, που ισχυρίζεται πως υπάρχουν πράκτορες στις ομάδες διάσωσης που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία και ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο έχει έρθει για να εισβάλει στην Τουρκία, δεν χρήζουν καν ιατρικής παρακολούθησης. Το θέμα είναι ότι αυτή η τρελή ρητορική βρίσκει ανταπόκριση και στις πλατιές μάζες του λαού» σημειώνει.

 «Εκπομπές που εξέφραζαν παρόμοιους ισχυρισμούς έτυχαν μεγάλης τηλεθέασης, όπως και βιβλία με ίδιο περιεχόμενο ξεπούλησαν. ''Ακαδημαϊκοί'' ή ''δημοσιογράφοι'', των οποίων τα ονόματα δεν έχω καν ακούσει προηγουμένως, υποστηρίζουν γελοίους ισχυρισμούς όπως πως ''οι ομάδες διάσωσης είναι στην πραγματικότητα πράκτορες και συλλέγουν πληροφορίες'', πως ''ο σεισμός είναι αποτέλεσμα κάποιου όπλου της Αμερικής'', ή πως ''οι διασώστες δεν έρχονται για να βοηθήσουν αλλά για να καταλάβουν την Τουρκία'' κ.α. Είναι σοβαρό αν πιστεύουν αυτά που λένε και ακόμη χειρότερο αν το λένε στον κόσμο παρόλο που δεν το πιστεύουν» τονίζει ο δημοσιογράφος.

 Όπως λέει: «η φούσκα των ''ξένων δυνάμεων'' την οποία η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της φουσκώνουν σταθερά εδώ και χρόνια, γκρεμίστηκε από τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς, κάνοντας λόγο στις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία και ξεπερνούν τις 100».

 «Οι χώρες, οι θεσμοί και τα άτομα που το καθεστώς Ερντογάν και οι εταίροι του εδώ και χρόνια χαρακτήριζαν ως ''εξωτερικές δυνάμεις'' έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία. Όλοι τους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης μέσα στο κρύο, και αγκαλιάζονταν χαρούμενα μετά από κάθε διάσωση. Ουσιαστικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γκρέμισαν την θεωρία του κινδύνου από τις ''ξένες δυνάμεις'' που προωθούσε ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του. Δεν ήρθαν δηλαδή οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στην Τουρκία, η Ελλάδα και Αρμενία δεν είναι εχθροί και πως τελικά ο Τούρκος έχει και άλλον φίλο εκτός από τον Τούρκο» σημειώνει.

 Καταλήγοντας ο αυτοεξόριστος στην Ουάσιγκτον Τούρκος δημοσιογράφος, ζητάει από τους συμπατριώτες του εάν και πάλι μετά τους τελευταίους φονικούς σεισμούς εμφανιστούν διάφοροι … συνωμοσιολόγοι που θα κατηγορούν πάλι «ξένες δυνάμεις» για τα δεινά της Τουρκίας, απλά να τους προσπεράσουν.

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ανεξάρτητη ειδησεογραφική πύλη www.tr724.com.