Λιγότερες από τρεις εβδοµάδες έχουν αποµείνει για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, µε τις δηµοσκοπήσεις να δείχνουν νίκη του Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εισερχόµενοι πλέον στην τελική ευθεία, πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων θα είναι πιο αξιόπιστα, καθώς τα κόµµατα έχουν ξεκαθαρίσει τις λίστες των υποψηφίων και δεν υπάρχουν εκκρεµότητες σε σχέση µε τις εκλογικές συµµαχίες. Παρά το ότι οι προβλέψεις συγκλίνουν σε νίκη του Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να έχει «µαζέψει» το πολιτικό κόστος που του προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισµοί. Βέβαια, τα τελευταία 24ωρα έχει παρουσιαστεί το πρόβληµα υγείας του, µε απρόβλεπτες επιπτώσεις στην τελική φάση των εκλογών, αλλά και στην ψήφο των Τούρκων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας δηµοσκοπήσεων ΜΑΚ, Μεχµέτ Αλί Κουλάτ πάντως, µιλώντας στο Haberturk, ανέφερε ότι η διαφορά µεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων είναι στο 3% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, µε την ψαλίδα συνεχώς να µικραίνει το τελευταίο διάστηµα.

Οι αντιπρόεδροι

Ο Ερντογάν φαίνεται να δυσκολεύεται ιδιαίτερα στις µεγαλουπόλεις, όπου ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται µε βραχεία κεφαλή. Είναι, εξάλλου, η πρώτη εκλογική αναµέτρηση όπου ο Τούρκος πρόεδρος δεν ελέγχει του δήµους των µεγάλων µητροπόλεων. Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στις προηγούµενες εκλογές ο Ερντογάν διοργάνωνε «φαραωνικές» συγκεντρώσεις, επιστρατεύοντας όλα τα µέσα των δήµων. Σήµερα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς οι δήµοι όχι µόνο ελέγχονται από δηµάρχους του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος, αλλά και οι δήµαρχοι -Ιµάµογλου και Γιαβάς- είναι υποψήφιοι αντιπρόεδροι στο πλευρό του Κιλιτσντάρογλου.

Ο µέσος όρος του ποσοστού που λαµβάνει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις δηµοσκοπήσεις δέκα εταιρειών για τον µήνα Απρίλιο, µετά και την κατανοµή αναλογικά των αναποφάσιστων, φτάνει το 47,5%, έναντι 44,4% του Ερντογάν, ενώ επιβεβαιώνεται και πάλι ο ρυθµιστικός ρόλος του τρίτου υποψηφίου, Μουχαρέµ Ιντζέ, που παίρνει ποσοστό 6%, αλλά η τάση, όσο πλησιάζουµε στις εκλογές, εκτιµούν πολιτικοί αναλυτές, είναι τα εκλογικά του ποσοστά να πιέζονται.

Από τις δέκα αυτές δηµοσκοπήσεις που µπήκαν στο «µικροσκόπιο» του Euronews, ο Κιλιτσντάρογλου εµφανίζεται νικητής στις οκτώ (Metropoll, Gezici, ORC, ALF, MAK, Aksoy, AR-G, Yöneylem), ενώ µόνο στις δύο επικρατεί ο Ερντογάν (Optimar και SONAR). Η µία, µάλιστα, έρευνα προβλέπει νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Βλέπουν ήττα

Πληροφορίες από διπλωµατικούς κύκλους στην Αγκυρα ανέφεραν µέχρι πρόσφατα ότι οι ξένες πρεσβείες εκτιµούσαν πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε κάποια κίνηση, έστω της τελευταίας στιγµής, και θα κέρδιζε τις εκλογές, έχοντας στη διάθεσή του τους κρατικούς πόρους. Η αλήθεια είναι ότι έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο κρατικός µηχανισµός: Καθηµερινά εγκαινιάζει µεγάλα έργα, υπόσχεται από δωρεάν φυσικό αέριο µέχρι άτοκα δάνεια για τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητα, εγκαινιάζει αεροπλανοφόρα και χαρίζει φόρους. Ωστόσο, τον τελευταίο µήνα παρατηρείται µια αξιοσηµείωτη αλλαγή στις αξιολογήσεις των ξένων διπλωµατικών αποστολών στην Αγκυρα. Ο έγκυρος πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν σχολιάζει, µάλιστα, ότι ορισµένες εξ αυτών, µε βαρύνουσα παρουσία, στέλνουν αναφορές στις πρωτεύουσές τους ότι είναι πιθανό να ηττηθεί ο Ερντογάν.


INFOGRAPHICS: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαψεύδουν

Οι φήµες, πάντως, για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την αδιαθεσία του στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης και την ακύρωση του προγράµµατος προεκλογικών περιοδειών του, δεν αποτυπώνονται σε αυτές τις δηµοσκοπήσεις, που είναι προγενέστερες. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν φήµες για την υγεία του Ερντογάν, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος εµφανίζεται ασθενής δηµοσίως και αυτό αποτελεί αστάθµητο παράγοντα, λίγες µόνο ηµέρες πριν από την κάλπη.

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, κυρίως στα social media και σε δίκτυα του εξωτερικού, εντάθηκαν οι φήµες πως ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη έµφραγµα του µυοκαρδίου και διακοµίστηκε στο νοσοκοµείο σε κρίσιµη κατάσταση. Το γεγονός ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, να διαψεύσει κατηγορηµατικά τις φήµες, κάνοντας λόγο για κρυολόγηµα. «Ο πρόεδρός µας είναι πολύ καλά στην υγεία του. Είµαστε σε συνεχή επικοινωνία. Είχε ένα ελαφρύ κρυολόγηµα», σχολίασε.

Παράλληλα στη δήλωση της ∆ιεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας τονίστηκε ότι οι ισχυρισµοί πως «ο πρόεδρος Ερντογάν έπαθε έµφραγµα και νοσηλεύτηκε δεν αληθεύουν». Αλλά και ο διευθυντής Επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε επίσης δήλωση για την υγεία του Ερντογάν. «Απορρίπτουµε κατηγορηµατικά αυτούς τους αβάσιµους ισχυρισµούς για την υγεία του προέδρου µας. Οση παραπληροφόρηση και αν διαδώσουν, δεν θα µπορέσουν να αλλάξουν το γεγονός ότι το τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στον ηγέτη του και ότι ο Ερντογάν και το AKP θα βγουν νικητές στις εκλογές της 14ης Μαΐου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 28/4