Ένα ακόμα θαύμα έλαβε χώρα στην Τουρκία, καθώς 11 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μια 17χρονη από τα συντρίμμια.

Η διάσωση της Αλέινα έγινε στην περιοχή του Καγιάμπασι στο Καχραμανμαράς.

Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις οι διασώστες πλησίασαν το ασθενοφόρο, που στη συνέχεια μετέφερε το κορίτσι στο νοσοκομείο.


Μια μητέρα ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από 228 ώρες

«Τι μέρα είναι;», ρώτησε μία γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από 228 ώρες, με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων από τα ερείπια.

Όπως αναφέρει το CNN, η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της, όταν είδε τον διασώστη να επιχειρεί να την απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια.

Αν και δεν διευκρινίζεται το σημείο όπου εντοπίστηκε ζωντανή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η γυναίκα ήταν πολύ τυχερή. Μαζί της σώθηκαν και τα παιδιά της.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της γυναίκας, το μόνο που γνωρίζουν οι Αρχές είναι πως πρόκειται για αλλοδαπή, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητά της.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διασώστη που την εντόπισε, η γυναίκα χάρηκε όταν τους είδε. «Στην αρχή της κράτησα το χέρι. Μιλήσαμε, κουβεντιάσαμε και την ηρεμήσαμε», είπε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μία 77χρονη, η Φατμά Γκουνγκόρ, ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια στην πόλη Aντιγιαμάν, ύστερα από 212 ώρες μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.


Το τσουχτερό κρύο «δίκοπο μαχαίρι» για την επιβίωση των εγκλωβισμένων

Για τον δρα Σάντζια Γκούπτα, επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, «είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να επιβιώνουν για περισσότερες από 100 ώρες παγιδευμένοι στα ερείπια. Για τον λόγο αυτόν οι περισσότεροι απεγκλωβίζονται μέσα σε 24 ώρες».

«Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσης για τους εγκλωβισμένους», επισήμανε.

«Το τσουχτερό κρύο είναι “δίκοπο μαχαίρι”. Αφενός καθιστά πολύ δύσκολη τη διάσωση, καθώς ο υδράργυρος δείχνει κάτω από το μηδέν αυτή τη στιγμή. Από την άλλη μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις των παγιδευμένων σε νερό», ανέφερε.

«Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το πόσο καιρό θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι άνθρωποι υπό αυτές τις καταστάσεις, αλλά βλέπουμε ορισμένους να απεγκλωβίζονται έχοντας τις αισθήσεις τους ύστερα από 200 ώρες που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια», πρόσθεσε.