Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν ένα τολμηρό, σχεδόν πρωτάκουστο ταξίδι. «Πρωτοφανή στη σύγχρονη εποχή» χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Μπάιντεν σε εμπόλεμη ζώνη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

 Τα προηγούμενα προεδρικά ταξίδια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εν καιρώ πολέμου είχαν την υποστήριξη μιας ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

 Και παρά τις ευρέως διαδεδομένες εικασίες μεταξύ δημοσιογράφων ότι ο κ. Μπάιντεν μπορεί να σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν στην Πολωνία, η επίσκεψη εξέπληξε τους πάντες.

 Η εμφάνισή του δίπλα στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καρδιά του Κιέβου και υπό τους ήχους των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής ήταν η πιο ισχυρή «δήλωση» από Αμερικανό Πρόεδρο.

 Ο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας, για ένα διήμερο ταξίδι.

 Το εκ των προτέρων χρονοδιάγραμμα είχε δύο ύποπτα μεγάλα κενά στο δρομολόγιό του και πολλοί αναρωτιόντουσαν, αν τότε σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ουκρανία.

 Οι δημοσιογράφοι στις καθημερινές ενημερώσεις τύπου του Λευκού Οίκου ρωτούσαν συνεχώς αν προγραμμάτιζε επίσκεψη στην Ουκρανία. Η απάντηση ήταν ότι δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι και ότι δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας.

 Η τελική απόφαση να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή, παρόλο που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.

 Την Κυριακή, το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου εξακολουθούσε να δείχνει τον πρόεδρο να απογειώνεται για τη Βαρσοβία το απόγευμα της Δευτέρας. Στην πραγματικότητα, το Air Force One απογειώθηκε το πρωί της Κυριακής.

 Στο αεροσκάφος βρισκόταν μια εσκεμμένα μικρή ομάδα από τους στενότερους βοηθούς του, μια ιατρική ομάδα και αξιωματικοί ασφαλείας.

 Μόνο δύο δημοσιογράφοι επετράπη να ταξιδέψουν με τον πρόεδρο. Έδωσαν όρκο μυστικότητας και τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τους επετράπη να αναφέρουν την επίσκεψη, παρά μόνο μετά την άφιξη του κ. Μπάιντεν στο Κίεβο.

 Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

 Είπε ότι οι ΗΠΑ «το έκαναν για λόγους αποσύγκρουσης... Δε θα αναφερθώ στο πώς απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτήν την ειδοποίηση».

 Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο. Θα μπορούσε να είχε επισκεφτεί άλλες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας που θα ήταν ευκολότερο να φτάσει, αλλά ήθελε να κάνει το συμβολικό ταξίδι στο Κίεβο.

 Ενώ το ταξίδι του προέδρου είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία, είναι επίσης ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ.

 Η γραμματέας Τύπου του, Karine Jean-Pierre, ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία μειώνεται.

 Απάντησε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος μιλάει, μιλά με τον αμερικανικό λαό, καθώς και με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Μπάιντεν θέλει να αντιμετωπίσει τη μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που αναρωτιούνται για πόσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.