Σε δύο ημέρες, στις 24 Φεβρουαρίου κλείνει ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντί η κατάσταση στο μέτωπο να οδηγείται σε εκτόνωση, φαίνεται πως η τρίτη φάση του πολέμου βρίσκεται προ των πυλών.

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν την πρώτη επέτειο από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία , ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν «φούντωσαν» την κατάσταση, με ομιλίες που εκφώνησαν, ο πρώτος από την Πολωνία και ο δεύτερος από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Κίεβο και ακολούθως στη Βαρσοβία, για να κατευνάσει την ανησυχία ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και έστειλε ξανά μήνυμα υπέρ της αδιάκοπης στήριξης της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του από την Πολωνία στάθηκε στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Μόσχα, μίλησε για νέες κυρώσεις σε βάρος της, ενώ προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες που όμως θα αντιμετωπιστούν με πυγμή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν είχαν ειδική σημειολογία και έγιναν μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται στη Ρωσία και απειλώντας με απάντηση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι απειλές του Πούτιν και οι κατηγορίες για τη Δύση

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, ενώπιον των στενών συνεργατών του στις πρώτες σειρές (Πεσκόφ, Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, Σοϊγκού) και του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που διάγει η χώρα, ακόμα και πριν από τα ιστορικά γεγονότα και ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, επέρριψε ευθύνες στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι "η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία". Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

Η συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνικές δοκιμές, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους», είπε ακόμη.

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει ατελείωτες κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. «Η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα του πολέμου, κι έχει διαπράξει πολλαπλά πραξικοπήματα», είπε.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, ενώ σε αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, έκρινε ότι οι Δυτικοί "δεν έχουν καταφέρει τίποτα και δεν θα καταφέρουν τίποτα", καθώς η ρωσική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει κάνει "κανόνα" την παιδοφιλία.

«Δεν ξέρουν τι τους γίνεται», συμπλήρωσε. «Διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα, επιτίθενται συνεχώς στον πολιτισμό μας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες παραδοσιακές θρησκείες της χώρας μας. Δείτε τι κάνουν με τους δικούς τους λαούς: την καταστροφή της οικογένειας, την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα, τη διαστροφή και την κακοποίηση. Τα παιδιά θεωρούνται κανόνας. Και οι ιερείς αναγκάζονται να ευλογούν τους γάμους ομοφυλόφιλων. Όπως έγινε γνωστό, η Αγγλικανική Εκκλησία σχεδιάζει να εξετάσει την ιδέα ενός ουδέτερου ως προς το φύλο Θεού. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση καταλαβαίνουν ότι οδηγούνται σε μια πραγματική πνευματική καταστροφή» ανέφερε ακόμη.

Τι απάντησε ο Μπάιντεν στον Πούτιν

Λίγο μετά το διάγγελμα του Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας έδινε τις δικές του απαντήσεις υπογραμμίζοντας ότι η «Δημοκρατία στάθηκε πολύ ισχυρή απέναντι στον Πούτιν». Επίσης, στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος πίστευε πως η Δύση θα εξαρτιόταν πλήρως από τη ρωσική αγορά ενέργειας, όμως βρέθηκαν άλλες πηγές και τερματίστηκε η σχέση άμεσης εξάρτησης.

«Η Ουκρανία δεν θα ηττηθεί από τη Ρωσία» είπε ο Μπάιντεν και επιτέθηκε στον Πούτιν.

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι ηγεμόνες σαν εκείνον είναι σκληροί, όμως συνάντησε την ισχυρή θέληση των Αμερικανών. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τελειώσει με την απομόνωση του ΝΑΤΟ και την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία είναι πιο ενωμένη από ποτέ, ενώ επισήμανε, ότι ο φόβος της επέκτασης του ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους που η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε είναι προετοιμασμένοι για πιο σκληρές μάχες.

«Το Κίεβο πρέπει να προετοιμαστεί για πιο δύσκολες ημέρες» υπογράμμισε ο Μπάιντεν, προειδοποιώντας για την εαρινή επίθεση.

Βέβαια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με σθένος τον εαυτό της και οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν.

Εξαίροντας τη στάση των Πολωνών, ο Μπάιντεν τόνισε ότι μαζί «έχουμε διασφαλίσει ότι η Ρωσία πληρώνει για τα εγκλήματά της». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.
Πηγή: protothema.gr