Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να βάλει τα δυνατά του και να κλιμακώσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Παράλληλα, εμμένει στο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του πριν από ένα πιθανό πλήγμα στην οικονομία.

Ο Ερντογάν και ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πραγματοποίησαν συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μιας αναβολής της εκλογικής αναμέτρησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν να εμμείνουν στη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες στις 18 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Σημειώνεται ότι πάνω από 42.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τους σεισμούς, ενώ στη ζώνη της καταστροφής ζουν περί τα 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή περίπου το 14% του εκλογικού σώματος, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Πλέον, το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας αναμένεται να αποφανθεί εάν και πώς θα στηθούν κάλπες εκεί.

Ο Ερντογάν φοβάται νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία

Παρόλο που φαινομενικά μια αναβολή των εκλογών θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να σταθμίσει τις προτεραιότητες και να διαχειριστεί την κρίση, ο Ερντογάν επιδιώκει ταχεία έναρξη της προσπάθειας ανοικοδόμησης και εμμένει στο χρονοδιάγραμμα για τις κάλπες ως έναν τρόπο επίδειξης δύναμης.

Ταυτόχρονα, φοβάται ότι μια αναβολή θα μπορούσε να συμπέσει με περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, την ώρα που μεγάλη μερίδα της τουρκικής κοινωνίας στενάζει υπό τη χειρότερη κρίση διαβίωσης εδώ και 20 χρόνια, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Και η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης επέμεινε στη διεξαγωγή των εκλογών στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 18ης Ιουνίου και ο Ερντογάν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι προσπαθεί να αποφύγει την αναμέτρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει πει προηγουμένως πως θα εκκινήσει επίσημα την εκλογική διαδικασία περί τις 10 Μαρτίου, ώστε να στηθούν οι κάλπες στα μέσα Μαΐου. Αν δεν το κάνει, η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Μετάθεση των εκλογών μετά από αυτή την ημερομηνία δεν επιτρέπεται από το ισχύον Σύνταγμα της Τουρκίας, παρά μόνον σε περιόδους πολέμου.