Η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο αφήνοντας πίσω της τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια, 12 δισέγγονα και μια τεράστια περιουσία, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 650 εκατ. λίρες Αγγλίας (740 εκατ. ευρώ). Όμως, αν και κανείς θα περίμενε πως αυτή η περιουσία θα μοιραστεί ισόποσα στους απογόνους της μονάρχη, το κληρονομικό δίκαιο για τους γαλαζοαίματους της Γηραιάς Αλβιώνας δεν είναι το ίδιο που ισχύει για τους «κοινούς θνητούς». Με απλά λόγια ο βασιλιάς Κάρολος είναι νόμιμα ο μοναδικός κληρονόμος της μητέρας του και μόνο αν αυτός το θελήσει μπορεί να δώσει κάτι από την τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ στα υπόλοιπα τρία αδέρφια του, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, στον οποίο πρόσφατα απένειμε και τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου, με αφορμή τα 59α γενέθλιά του. Τον τίτλο κατείχε μέχρι τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 2021, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Όμως, από τα τρία αδέλφια του βασιλιά Κάρολου σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται ο 63χρονος πρίγκιπας Άντριου καθώς η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος λαμβάνουν παχυλούς μισθούς ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας με δημόσια καθήκοντα ενώ ο δευτερότοκος γιος της Ελισάβετ, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν το 2019, παύθηκε από τα επίσημα βασιλικά του καθήκοντα και αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο που διατηρούσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.


Σύμφωνα με φίλους του δούκα του Γιορκ, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στον βρετανικό Τύπο, ο πρίγκιπας Άντριου αισθάνεται «απελπισμένος» και «πικραμένος» για την μέχρι σήμερα απόφαση του βασιλιά να μην μοιραστεί με τα αδέλφια του την περιουσία της μητέρας τους. Πηγή από το παλάτι απάντησε στα σχετικά δημοσιεύματα δηλώνοντας πως η περιουσία της βασίλισσας πέρασε από μονάρχη σε μονάρχη, μια πάγια τακτική που χρονολογείται από το 1862 και που επισημοποιήθηκε το 1993 επί κυβερνήσεως Τζον Μέιτζορ, όταν μετά από διαπραγμάτευση με την βασιλική οικογένεια αποφασίστηκε πως τα μέλη της δεν θα πληρώνουν φόρο κληρονομιάς όταν η περιουσία περνάει από μονάρχη σε μονάρχη.

«Ζητιάνος» του βασιλιά Κάρολου ο πρίγκιπας 'Αντριου;

Μετά την έκταση που έλαβε το θέμα στον βρετανικό Τύπο, όπου ο πρίγκιπας Άντριου παρουσιάζεται σαν «ζητιάνος» του βασιλιά αδελφού του, πηγή από το παλάτι δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Η εκλιπούσα βασίλισσα υποστήριζε (οικονομικά) τα παιδιά της όσο βρισκόταν εν ζωή και ήδη έχει προνοήσει για αυτά». Όμως, στενός φίλος του πρίγκιπα Άντριου και της πρώην συζύγου του, Σάρας Φέργκιουσον (το ζευγάρι αν και έχει πάρει διαζύγιο, ζει κάτω από την ίδια στέγη), δήλωσε πως ο πρίγκιπας Άντριου είναι απελπισμένος, αφέθηκε εντελώς στο σκοτάδι και πρόσθεσε: «Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνει ο Άντριου; Να ζητιανεύει στον αδελφό του για να διατηρήσει μια στέγη πάνω από το κεφάλι του;».


Δημοσιεύματα στα βρετανικά ταμπλόιντ υποστηρίζουν πως ο πρίγκιπας Άντριου και η πρώην σύζυγός του θα εξαναγκαστούν από τον βασιλιά Κάρολο να εγκαταλείψουν το πολυτελές βασιλικό αρχοντικό των 30 δωματίων στο οποίο διαμένουν μέχρι σήμερα και να μετακομίσουν σε μικρότερη κατοικία. Το ζεύγος, προς το παρόν, κατοικεί στο Royal Lodge πολύ κοντά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όμως, καθώς η συντήρηση της παραπάνω βασιλικής κατοικίας κοστίζει ακριβά, ίσως ο πάλαι ποτέ αγαπημένος γιος της Ελισάβετ και «μαύρο πρόβατο» του παλατιού αναγκαστεί με βασιλική διαταγή να μετακομίσει στο Frogmore Cottage.

Πρόκειται για την βασιλική κατοικία που βρίσκεται, επίσης, στο Ουίνδσορ και την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παραχωρήσει ως γαμήλιο δώρο το 2018 στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ. Μετά την κυκλοφορία του αποκαλυπτικού βιβλίου «Spare» από τον επαναστάτη Χάρι ο Κάρολος έκανε «έξωση» στον μικρότερο γιο του και στην Αμερικανίδα νύφη του από το Frogmore Cottage και εικάζεται, πλέον, πως αυτό θα γίνει το νέο σπίτι του πρίγκιπα Άντριου. Αν και μετά το Megxit το 2020 ο Χάρι και η Μέγκαν ζουν μόνιμα με τα δύο παιδιά τους στην Καλιφόρνια, το ζευγάρι διατηρούσε την παραπάνω κατοικία για την διαμονή του όταν θα επισκέπτεται τη Βρετανία. Μετά την «έξωση» από το Frogmore Cottage, την οποία εύστοχα ο βρετανικός Τύπος αποκαλεί «Frogxit», είναι αμφίβολο αν ο Χάρι και η Μέγκαν θα δώσουν το «παρών» στη στέψη του Καρόλου, στις 6 Μαΐου, αν και σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τους, έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση.