Με πυρηνικό πύραυλο, αλλά και υποβρυηχίως, απειλούν να πλήξουν τη Βρετανία, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ μπει στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο απόστρατος Ρώσος στρατηγός, Γεβγκένι Μπουζίνσκι, ζήτησε επιθέσεις στη Βρετανία με τον υποβρύχιο πύραυλο «Poseidon» που, όπως είπε, θα πυροδοτήσει ένα ραδιενεργό παλιρροϊκό κύμα 300 μέτρων. Ο αντιστράτηγος Μπουζίνσκι, πρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, είπε ότι η Βρετανία «σίγουρα δεν θα υπάρχει» εάν η Ρωσία εξαπολύσει την οργή της μέσω του πυρηνικού πυραύλου.



Ο Μπουζίνσκι απείλησε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο με επίθεση από τον ύψους 14 ορόφων «Sarmat 2», τον μεγαλύτερο πυρηνικό πύραυλο της Ρωσίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα καταστρέψει τη Βρετανία. Ο Βλαντίμιρ Σολόβιοφ, «η φωνή του Πούτιν», όπως είναι γνωστός, χαμογέλασε λέγοντας ότι αν το υποβρύχιο drone του «Poseidon» χτυπούσε τη Βρετανία, θα υπήρχε «τσουνάμι».

Οι συζητήσεις αυτές έγιναν καθώς οι αξιωματούχοι του Πούτιν συνδιαλέγονταν για τις στρατιωτικές επιλογές της Ρωσίας μετά την αποτυχία της να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, ο Μπουζίνσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι ο «ασταμάτητος» υπερηχητικός πύραυλος Zircon των 6.670 mph επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις μετά τον ανάλογο έλεγχο.

«Φυσικά, υπάρχουν μέσα όπως το "Poseidon", που έχει δοκιμαστεί», είπε ο Μπουζίνσκι, με τον Solovyov να απαντά χαμογελαστός: «Θα ήθελα να δω πώς λειτουργεί το "Poseidon", θα ήθελα να δω τον Sarmat σε δράση».

«Τσουνάμι, τσουνάμι, ναι, τσουνάμι», απάντησε με τη σειρά του ο φιλοπολεμικός Μπουζίνσκι. «Εάν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να χρησιμοποιήσουμε τον Poseidon, φυσικά, και ένα τσουνάμι. Και κύματα ύψους 300 μέτρων».

Ο Σολόβιοφ παρενέβη: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα υπάρχει τότε», με τον 72χρονο Μπουζίνσκι να συμφωνεί και να επιμένει: «Η Βρετανία σίγουρα δεν θα υπάρχει». Το λόγο στη συνέχεια πήρε η επικεφαλής του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, προσθέτοντας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι εκεί. Θα πνιγόταν αμέσως».

Ο πυραυλικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τον Πούτιν δεν έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό θυμώνει τον Μπουζίνσκι. «Φυσικά, έξι πύραυλοι δεν μπορούν να αποτελέσουν το σημείο ανατροπής. Καλύτερα να υπάρχουν 60 βλήματα. Ή, ακόμα καλύτερα, 600», είπε χαρακτηριστικά.



Οι δηλώσεις των προπαγανδιστών ακολουθούν ένα μοτίβο που αναπτύχθηκε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλώντας τη Βρετανία με πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Πιστεύεται ότι οι απειλές είναι το αποτέλεσμα της ένθερμης υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης επόμενης γενιάς στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα με τη μορφή των αρμάτων μάχης «Challenger 2».

Όπως αναφέρθηκε, ο Πούτιν βλέπει τον πύραυλο «Poseidon» ως κλειδί για την απόλυτη στρατιωτική του υπεροχή έναντι της Δύσης. Ένας άλλος προπαγανδιστής, ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, είχε απειλήσει στο παρελθόν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος πλησιάζει τον στόχο σε βάθος ενός χιλιομέτρου με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό το υποβρύχιο drone. Έχει μια κεφαλή με χωρητικότητα έως και 100 μεγατόνων. Η έκρηξη αυτής της θερμοπυρηνικής τορπίλης κοντά στις ακτές της Βρετανίας θα σηκώσει ένα γιγάντιο κύμα, ένα τσουνάμι», είπε στην κρατική τηλεόραση πέρυσι και συνέχισε:

«Αυτό το παλιρροϊκό κύμα θα φέρει επίσης εξαιρετικά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Περνώντας πάνω από τη Βρετανία, θα μετατρέψει ό,τι πιθανώς έχει απομείνει από αυτή σε ραδιενεργή έρημο. Μόνιμα αχρηστευμένη για οτιδήποτε».