Έστω και οριακά, οι δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης καταψηφίστηκαν στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνηση παρέκαμψε την Κάτω Βουλή για να προωθήσει μια βαθιά αντιλαϊκή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Περίπου 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας διακομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα Liot -η πρόταση μομφής που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί-, λαμβάνοντας μόλις εννέα ψήφους λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), πέρασε.
Με το τέλος των ψηφοφοριών η Αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

Αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε πλέον οριστικά εγκριθείσα από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.
Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μακρόν

Οι εκλογές στη Γαλλία αργούν, καθώς αναμένονται το 2027, αλλά η κυβέρνηση Μακρόν ενδέχεται να παρουσιάσει φθορά, ενώ υπάρχουν τριγμοί εσωτερικά και στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών, που μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσουν να σώζουν την κυβέρνηση στα δύσκολα.

Το Politico σε ανάλυσή του σημειώνει ότι «ο Γάλλος πρόεδρος επιβίωσε από μια εξέγερση στην Εθνοσυνέλευση, αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική παρατεινόμενων κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα».

Δύσκολο το πολιτικό μέλλον του Μακρόν

Το πρακτορείο Reuters βλέπει ένα πολιτικά δύσκολο μέλλον για τον Μακρόν και τη νυν κυβέρνηση.
Η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του, σημειώνει το Reuters. Η τοποθέτηση του Reuters έρχεται με φόντο την κίνηση Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που του δίνει τη δυνατότητα να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία εκεί.

Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση «θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Γαλλία. Αποκλεισμένοι δρόμοι, διαταραχές στις συγκοινωνίες, καθυστερήσεις στα αεροδρόμια και κινητοποιήσεις σε πανεπιστημιουπόλεις και σχολεία είναι η καθημερινή εικόνα.
Συνδικάτα και διαδηλωτές, οργισμένοι με τη μεταρρύθμιση και με το γεγονός ότι αυτή εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.
Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις απεργίες τους, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση για την εξουσία του μετά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
«Θα συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη», είπε η Ελέν Μαγιάνς, του αριστερού συνδικάτου CGT, σε συγκέντρωση στο Παρίσι.
Να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις σε οδικούς κόμβους ή σε περιφερειακούς δρόμους σε πολλές πόλεις οδήγησαν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας.