Άρχισε το Ραμαζάνιο την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, και με τις εκλογές να επίκεινται, σε 50 ημέρες, η Αγια-Σοφιά έγινε επίκεντρο πολιτικής διαμάχης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την χρησιμοποιεί, μέσω της μετατροπής της σε τζαμί, ως προεκλογική προμετωπίδα του ενόψει της 14ης Μαΐου, ενώ η αντιπολίτευση, δηλαδή ο ισλαμιστής της συμμαχίας των «έξι», ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας Τεμέλ Καραμολάογλου, ανέφερε ότι όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρεθούν στην εξουσία ενδεχομένως μέρος της «να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες», δηλαδή μέρος της να ξαναγίνει μουσείο, μια ενδιάμεση λύση που οι ισλαμιστές δεν θέλουν, γι’ αυτό τα φιλοκυβερνητικά μέσα του επιτέθηκαν.

«Όταν έρθουμε στην εξουσία, η Αγια-Σοφιά θα ανοίξει με πραγματικούς όρους. Θα ξαναβρεί την ψυχή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισλαμιστής πολιτικός στο twitter.



Ο τουρκικός Τύπος προσέγγισε το θέμα με ποικίλους τρόπους.

* «Sabah»: «Παράξενη πρόταση Καραμολάογλου: Τμήμα της Αγια-Σοφιάς μπορεί να ανοίξει για τους τουρίστες».
* «Εn son haber»: «Δήλωση για την Αγια-Σοφιά από τον Τεμέλ Καραμολάογλου: Μπορούμε να ανοίξουε τμήμα της στους τουρίστες».
* «Milliyet»: «Η Αγια-Σοφιά του Τεμέλ Καραμολάογλου».
* «Hurriyet»: «Δήλωση Καραμολάογλου: Ορισμένα τμήματα της Αγια-Σοφιάς να ανοίξουν για τους τουρίστες».
* «Cnnturk»: «Η Αγία Σοφία του Καραμολάογλου».
* «Yeniakit»: «Ο Καραμολάογλου.είπε το πρώτο "αλλά" για την Αγια-Σοφιά».

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται επίσης ότι ο κ. Καραμολάογλου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει στις προθέσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ούτε κανενός άλλου η ιδέα της εκ νέου μετατροπής του τεμένους σε κάτι διαφορετικό». «Απλά το μέγεθος του οικοδομήματος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση μέρους του ως μουσείου».