Κατά έναν μήνα παρατείνεται η προφυλάκιση του Μαρκ Ταραμπέλα σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές στις Βρυξέλλες.

 Ο ευρωβουλευτής κατηγορείται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ταραμπέλα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο κύκλωμα διαφθοράς.

 Στην υπόθεση έχουν κατηγορηθεί αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity», η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφός της και πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντζέρι, καθώς και ο λομπίστας Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα και ο Λούκα Βινσεντίνι, πρώην γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

 Ο Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου 2023, δύο μήνες μετά τους υπόλοιπους.

 Ο Βινσεντίνι αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος μετά την ανάκριση και στις 3 Φεβρουαρίου ο Ταλαμάνκα αφέθηκε με τη σειρά του ελεύθερος. Στις 23 Φεβρουαρίου χορηγήθηκε στον Τζιόρτζι ηλεκτρονική επιτήρηση για την κράτησή του ενώ ο Παντζέρι δήλωσε «μετανοημένος» στις 17 Ιανουαρίου, δεσμευόμενος έτσι να συνεργαστεί ενεργά στην έρευνα. Παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα από το Κατάρ κυρίως, για να ευνοήσει τη χώρα αυτή στις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Ταραμπέλα ότι του έδωσε περίπου 140.000 ευρώ για τη «βοήθειά» του.

 Η έρευνα για την υπόθεση αυτή διεξάγεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και έχει ανατεθεί στον ανακριτή Μισέλ Κλεζ.