Αναβλήθηκε η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη χώρα.

Το ταξίδι στο Παρίσι και στο Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή (26/3), αλλά την Πέμπτη (23/3) σημειώθηκαν και στις δύο πόλεις τα πιο εκτεταμένα επεισόδια βίας από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, χθες η είσοδος του δημαρχείου στο Μπορντό πυρπολήθηκε από διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προσαχθούν 457 άνθρωποι και να τραυματιστούν 441 αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι ο Κάρολος ήταν να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στη Γαλλία, για τρεις ημέρες, πριν μεταβεί στη Γερμανία, με την αναβολή της επίσκεψης να φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε ότι η επίσκεψη του μονάρχη θα αποτελούσε ένα συμβολικό βήμα στις προσπάθειες των δύο χωρών να γυρίσουν σελίδα ύστερα από χρόνια κάθε άλλο παρά θερμών σχέσεων μετά το Brexit.

Η ανακοίνωση του Ελιζέ για την αναβολή της επίσκεψης Καρόλου στη Γαλλία

«Δεδομένης της ανακοίνωσης χθες, μίας ακόμα ημέρας εθνικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού την Τρίτη, η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 26-29 Μαρτίου, θα αναβληθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη γαλλική και τη βρετανική κυβέρνηση μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του βασιλιά σήμερα το πρωί, προκειμένου να μπορέσουμε να υποδεχθούμε την Αυτού Μεγαλειότητα τον βασιλιά Κάρολο Γ' υπό συνθήκες που ανταποκρίνονται στις φιλικές μας σχέσεις. Αυτή η κρατική επίσκεψη θα επαναπρογραμματιστεί το συντομότερο δυνατόν», προσθέτει η ανακοίνωση.