«Να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση» καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αθήνα και Άγκυρα, με φόντο τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας, να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα -σύμφωνα με την ΕΡΤ- στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Ίσες αποστάσεις και από την Ε.Ε.

Είχαν προηγηθεί δύο δηλώσεις, στη λογική των ίσων αποστάσεων, της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ε.Ε., Ντάνα Σπινάντ, όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν.
Επιχειρώντας να αμβλύνει την αρχική της τοποθέτηση, ότι δηλαδή «προσπαθούμε ως Ε.Ε. να ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ των ηγετών», η Ντάνα Σπινάντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, υπενθυμίζοντας ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.
Η αρχική δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ε.Ε. για το «Μητσοτάκης γιοκ», που εκστόμισε ο Ερντογάν, προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα.
Το «ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατέδειξε πως οι Βρυξέλλες είτε δεν κατανοούν το εύρος και τη βαρύτητα των προκλήσεων στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. είτε παραμένουν προσηλωμένες στην τακτική των ίσων αποστάσεων, σε οποιεσδήποτε ακρότητες κι αν επιδίδεται ο Ερντογάν.

«Στην Άγκυρα βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες»

Πρόσφορο χαρακτήρισε το έδαφος το οποίο βρήκε στην Άγκυρα, κατά τον 4ο γύρο των επαφών της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Αυτό που κρατάει ο υφυπουργός από την επίσκεψή του στην Άγκυρα είναι ο διπλωματικός πολιτισμός και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.
Επίσης, ο Κώστας Φραγκογιάννης τονίζει πως διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σχεδόν σε όλες τις θεματικές της θετικής ατζέντας και εκτιμά πως η δυναμική που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των τεχνικών συναντήσεων, εκτός του ότι διεύρυνε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε νευραλγικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, άνοιξε παράλληλα δρόμους για στενότερη συνεργασία σε πιο στοχευμένες δράσεις, όπως η συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών σε εμπόριο και επενδύσεις σε Ελλάδα, Τουρκία, αλλά και σε τρίτες χώρες.