Μια ιστορία που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα» βρέθηκε στο επίκεντρο των αρχών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον «Βίκτορ Φερέιρα», ο οποίος για 10 ολόκληρα χρόνια δημιουργούσε μια ψεύτικη ζωή στην Ουάσιγκτον.

Ο Βίκτορ Φερέιρα πέρασε σε πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον και έγραψε σε email προς όσους τον βοήθησαν να μπει στο πανεπιστήμιο, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στις Διεθνείς Σχέσεις: «Σήμερα δημιουργήσαμε το μέλλον - καταφέραμε να μπούμε σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας φίλε, σε ολόκληρη την ομάδα. Σήμερα πίνουμε!!!».

Οποιοσδήποτε άνθρωπος στη θέση του Φερέιρα θα ήταν χαρούμενος και θα έγραφε ένα τέτοιο μήνυμα στους φίλους του. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φοιτητής είχε έναν λόγο παραπάνω, καθώς δεν ήταν, στην πραγματικότητα, ένας φοιτητής από τη Βραζιλία, όπως έγραφε στην αίτησή του για να μπει στο πανεπιστήμιο. Και, επίσης, το ότι πέρασε στο πανεπιστήμιο ήταν ένα «εργαλείο» για εκείνον, για να περάσει απαρατήρητος και για να βρει τρόπους να συλλέξει πληροφορίες.

Υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» και στην Ουάσιγκτον

Το πραγματικό του όνομα είναι Σεργκέι Τσερκάσοφ και είναι κατάσκοπος από τη Ρωσία, με καταγωγή από το Καλίνινγκραντ, όπως διαπιστώθηκε από έρευνες και από τη δίωξη που ασκήθηκε στον Τσερκάσοφ από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θυμίζει την αντίστοιχη που «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ στη χώρα μας πρόσφατα, με τη «Μαρία Τσάλλα» που διατηρούσε κατάστημα με είδη και προϊόντα ραπτικής στο Παγκράτι.

Όπως η «Τσάλλα», έτσι και ο «Φερέιρα» χρειάστηκε να στήσει μια δεύτερη «περσόνα» για να κινείται ανενόχλητος και να μην κινεί υποψίες, όσο συλλέγει πληροφορίες.

Πώς δρούσε ο Ρώσος κατάσκοπος στην Ουάσιγκτον

Ο Τσερκάσοφ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, έχει περάσει περίπου μια δεκαετία χτίζοντας τη φανταστική περσόνα του Φερέιρα.

Άλλωστε, και η Μαρία Τσάλλα είχε μείνει στην Ελλάδα για μια πενταετία, προσπαθώντας να στήσει ένα πειστικό ψεύτικο προφίλ.

Η «ομάδα» του ήταν ένας στενός κύκλος Ρώσων που ήθελαν να έχουν έναν κατάσκοπο «βαθιάς κάλυψης» στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο οποίος θα ήταν σε θέση να σφυρηλατήσει διασυνδέσεις σε κάθε γωνιά των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι τη CIA.

Χρησιμοποιώντας την πρόσβαση που απέκτησε κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων του στην Ουάσινγκτον, ο Τσερκάσοφ υπέβαλε αναφορές στα αφεντικά του στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, την GRU, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανταποκρίνονταν στη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το FBI.

Μετά την αποφοίτησή του, έφτασε κοντά στην επίτευξη μιας πιο σημαντικής διείσδυσης, όταν του προσφέρθηκε μια θέση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Επρόκειτο να ξεκινήσει μια εξάμηνη πρακτική άσκηση εκεί πέρυσι - ακριβώς όταν το δικαστήριο άρχισε να ερευνά τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία - πριν απορρίψουν οι ολλανδικές Αρχές που ενεργούσαν βάσει πληροφοριών που μεταβίβασε το FBI, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Δύσης.

Οι αξιωματούχοι στην Ολλανδία τον έβαλαν σε ένα αεροπλάνο και τον έστειλαν πίσω στη Βραζιλία, όπου συνελήφθη κατά την προσγείωσή του και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για απάτη με έγγραφα, που σχετίζεται με την πλαστή του ταυτότητα.

Πλήγμα στη ρωσική κατασκοπεία

Οι λεπτομέρειες που προέκυψαν έκτοτε παρέχουν πληροφορίες για άγνωστες πτυχές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας του Κρεμλίνου να διεισδύσει σε δυτικούς στόχους με κατασκόπους που λέγονται «illegals», σαν και τη «Μαρία Τσάλλα», και λειτουργούν ως πράκτορες χωρίς διακριτή σύνδεση με τις υπηρεσίες της Ρωσίας.

Οι Αρχές έχουν ερευνήσει τον υπολογιστή και άλλες συσκευές του Τσερκάσοφ και έχουν βρει πολλά αποδεικτικά στοιχεία, όπως μηνύματα προς τους Ρώσους ανωτέρους του, λεπτομέρειες σχετικά με σημεία συνάντησης, αρχεία παράνομων μεταφορών χρημάτων και μια προσωπική ιστορία γεμάτη λάθη που φαίνεται να συνέθεσε ο κατάσκοπος ενώ προσπαθούσε να απομνημονεύσει λεπτομέρειες της φανταστικής του ζωής.

Η σύλληψή του τον περασμένο Απρίλιο συνέπεσε με την αρχή μιας συνεχιζόμενης καταστολής των ρωσικών δικτύων πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη, που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις υπηρεσίες κατασκοπείας του Κρεμλίνου από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.