Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο όπως η Ρωσία προβεί σε μια επιχείρηση παραπλανήσεως που μπορεί να περιλαμβάνει και χημικά όπλα, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνεντεύξεως τύπου, που παραχώρησε σήμερα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, εν αναμονή του αυριανού εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των υπουργών και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αυτήν την ώρα ταξιδεύει για τη Βελγική πρωτεύουσα, και με τη συμμετοχή των ομολόγων τους από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ μέσω τηλεδιασκέψεως θα συμμετάσχει σε αυτήν και ο Ουκρανός ΥΠΑΜ Ολέξι Ρέζνικοφ.

«Τώρα κάνουν παράλογους ισχυρισμούς για βιολογικά όπλα και χημικά όπλα στην Ουκρανία. Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ψέμα. Ανησυχούμε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση παραπλάνησης που ενδεχομένως περιλαμβάνει χημικά όπλα», τόνισε με έμφαση ο ΓΓ/ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στους ρωσικούς ισχυρισμούς για την εισβολή στην Ουκρανία, ο ΓΓ/ΝΑΤΟ δήλωσε τα εξής: «Εδώ και μήνες αποκαλύπτουμε το μακρύ κατάλογο με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας», σημειώνοντας τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία», ότι «θα απέσυρε τα στρατεύματά της» και ότι «θα προστάτευε τους αμάχους, τους οποίους όμως σκοτώνει σήμερα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Σε άλλο σημείο της συνεντεύξεώς του ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί Σύμμαχοι έχουν λάβει και εφαρμόζουν κυρώσεις άνευ προηγουμένου ενάντια στη Ρωσία, για πολλά χρόνια έχουν εκπαιδεύσει τον Ουκρανικό στρατό, έχουν παραδώσει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαντικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, όπλα αεραμύνης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), πυρομαχικά και καύσιμα. Και πρόσθεσε: «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, είτε με στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια».

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «η επίθεση σε ένα Σύμμαχο θα φέρει την αποφασιστική αντίδραση όλης της Συμμαχίας», ενώ εξήγησε ότι η απάντηση σε αυτή την κρίση δόθηκε άμεσα, ενεργοποιώντας τα σχέδια άμυνας και θέτοντας σε ετοιμότητα τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, με εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού σε όλη τη Συμμαχία. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφέρει συγκεκριμένα ότι 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ευρώπη και περίπου 40.000 κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς επίσης έχουν αναπτυχθεί εναέρια και θαλάσσια μέσα.

Κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ αυτοί αναμένεται να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα σε όλους τους τομείς, συμφώνως πάντα με τον Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας ότι αυτό ουσιαστικώς σημαίνει περισσότερες χερσαίες δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, σε κατάσταση ετοιμότητος, αλλά και περισσότερο εξοπλισμό. Στην ατζέντα της εκτάκτου συνόδου υπάρχουν προς συζήτηση και θέματα για σημαντικές ενισχύσεις σε εναέρια και θαλάσσια μέσα, η ενίσχυση της πυραυλικής αμύνης, της κυβερνοαμύνης, καθώς και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις.

Τέλος, ο ΓΓ/ΝΑΤΟ κάλεσε την Κίνα «να συστρατευτεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταδικάσει τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως είπε προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά αν η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία».