«Η 25η Μαρτίου, η ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η οποία εορτάζεται με τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμβολίζει και σηματοδοτεί την αναγέννηση της Ελλάδας μας ως ιστορία κάθαρσης τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του κόσμου που ζούμε, καθώς εμείς οι ορθόδοξοι δεν διαχωρίζουμε τις πνευματικές αρχές και αξίες μας από την πορεία της καθημερινής ζωής μας. Ζούμε σε αυτόν τον κόσμο και ταυτόχρονα δεν είμαστε αυτού του κόσμου, αλλά αναζητούμε να τον μεταμορφώσουμε, να τον φέρουμε λίγο κοντύτερα, κάθε ημέρα, στη βασιλεία των ουρανών». Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στη δοξολογία που τελέστηκε στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, πριν από την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης για τη 202η επέτειο του 1821.

«Οι ήρωες του '21», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «αγωνίζονταν όχι μόνο για την πολιτική τους ελευθερία, αλλά για την ίδια την ψυχή της Ελλάδας, την κληρονομιά της Ελλάδας στον κόσμο και την ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους. Μάλιστα, στη διάρκεια των τετρακοσίων ετών της οθωμανικής κατοχής συνιστά αληθινό θαύμα του Θεού ότι δεν χάσαμε ούτε την πίστη μας ούτε τον πολιτισμό μας ούτε τη γλώσσα μας ούτε την ταυτότητά μας. Γιατί το δέντρο που αντέχει την καταιγίδα και δεν σπάει είναι αυτό που στέκεται όρθιο όταν η καταιγίδα περνά. Αυτό και μόνο το γεγονός, ότι η Ομογένεια είναι συγκεντρωμένη εδώ, στο επίκεντρο της αμερικανικής επανάστασης, για να εξυμνήσει την Ελληνική Επανάσταση λέει πολλά για την επιτυχία μας χάρη στον αγώνα των πνευματικών και των φυσικών μας προγόνων, που οδήγησε στη νίκη, και πρωτίστως χάρη στον Χριστό μας και την Αγία του Μητέρα».

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Εμείς οι Έλληνες ήλθαμε στην Αμερική όχι απλά από τις ακτές της πατρίδας μας, από τα χώματα όπου μεγαλούργησαν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, αλλά από ολόκληρη τη Διασπορά, κουβαλώντας τις αρχές και τις αξίες μας, για να δημιουργήσουμε μια εκλεκτή και αξιοσημείωτη κοινότητα εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως ένα δίκτυο πολιτών που ζουν με τους υπόλοιπους στην Πολιτεία και ενώνονται μαζί τους για το κοινό καλό». «Αυτό», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, «ονομάζεται Δημοκρατία και μαζί με το δώρο του χριστιανισμού είναι τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικουμένη. Προσθέσαμε στην Πολιτεία την αλήθεια της Εκκλησίας ως μια ένωση σώματος και ψυχής, ως μια ένωση πνεύματος και ύλης, γιατί είμαστε χριστιανοί, γιατί είμαστε Έλληνες και γιατί είμαστε ορθόδοξοι».

Και κατέληξε: «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω το ελληνικό έθνος, ζήτω το '21».