Στη Ρουμανία βρήκαν καταφύγιο, προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, τέσσερα δελφίνια και τρία θαλάσσια λιοντάρια.

Οι ουκρανοί εκπαιδευτές των ζώων μένουν πλέον κι αυτοί στην Κωνστάντζα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου συνεργάζονται με τους ρουμάνους συναδέλφους τους παρά το εμπόδιο της γλώσσας.

  «Τα πηγαίνουμε πολύ καλά, μιλάμε την ίδια «’γλώσσα’» δήλωσε στο Reuters η ρουμάνα εκπαιδεύτρια Μόνα Μαντρέσκου, καθισμένη στην άκρη της πισίνας έπειτα από παράσταση που παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά.

 Η Ρουμανία είναι μια από τις 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου λειτουργούν δελφινάρια και ενυδρεία με άλλα θαλάσσια θηλαστικά.

 Το δελφινάριο της Κωνστάντζας, τμήμα ενός συγκροτήματος με μουσείο φυσικής ιστορίας και ερευνητικούς φορείς, φιλοξενούσε πριν από τις νέες αφίξεις δύο θηλυκά δελφίνια, τη Νι Νι και την Τσεν Τσεν, από το 2010.

 Το δελφινάριο του Χαρκόβου άρχισε να σχεδιάζει τη μετακόμιση όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί τον Φεβρουάριο του 2022.

 Τα δελφίνια -Κίκι, Μάγια, Μαρούσια και Βέτεροκ- και οι θαλάσσιοι λέοντες –Άλεξ, Μέρι και Ζόσια- μεταφέρθηκαν άμεσα στην Οδησσό, όπου περίμεναν δύο μήνες μέχρι οι ρουμάνοι και ουκρανοί αξιωματούχοι τελειώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία για τη μεταφορά στην ΕΕ.

 Τα ζώα έφτασαν στην Κωνστάντζα στις αρχές Μαΐου και τέθηκαν σε καραντίνα για ένα μήνα πριν συστηθούν στα δύο άλλα δελφίνια,

 «Ήταν μια νέα εμπειρία για εμάς και τα ζώα μας επειδή είμαστε διαφορετικοί. Έχουν δύο ηλικιωμένα και πολύ όμορφα κορίτσια, ενώ εμείς έχουμε πολύ νεαρά ζώα» δήλωσε η επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας Έλενα Κομογκόραβα.

 «Στην αρχή υπήρχε απόσταση. Τώρα όμως […] είμαστε καλοί φίλοι» είπε.

 Τα έξι δελφίνια άρχισαν να δίνουν μαζί παραστάσεις τον Ιούνιο, κολυμπώντας με τους εκπαιδευτές, πηδώντας μέσα από κρίκους και ισορροπώντας σε φουσκωτές μπάλες.

 «Θέλουμε να μείνουν μαζί μας όσο περισσότερο γίνεται »είπε ο διευθυντής του δελφιναρίου Ιούλιαν Κάλιν. «Θέλουμε να μείνουν μαζί μας επειδή είμαστε οικογένεια».