Αν και προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας κινήσεις «καλής πρόθεσης» από την πλευρά της Τουρκίας, το προκλητικό αφήγημα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» φαίνεται να μην αλλάζει, όπως αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, κατά την υπογραφή συμβάσεων ναυπήγησης τριών νέων εγχώριων φρεγατών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος και η περιοχή που ζούμε διέρχονται μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αναταραχές. Η αστάθεια που σημειώνεται σε πολλούς από τους γείτονές μας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που επηρεάζει τη χώρα μας. Εμείς συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τις προσπάθειές μας χωρίς επιβράδυνση για να εκπληρώσουμε το καθήκον μας να παρέχουμε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα πλοία που χρειάζεται η Διοίκηση των Ναυτικών μας Δυνάμεων, οι αδάμαστοι φύλακες της «Γαλάζιας Πατρίδας», εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες», δήλωσε ο Ντεμίρ, με τις δηλώσεις του να μη θεωρούνται τυχαίες.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας επισημαίνει πως οι νέες φρεγάτες θα ισχυροποιήσουν την Τουρκία στη «Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημόσια συζήτηση τις ακραίες διεκδικήσεις εις βάρος των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών.

Η ύπαρξη της Τουρκίας στις θάλασσες είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ σημαντική για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε έναν δίκαιο αγώνα. Αυτούς τους αγώνες μπορούμε να τους συνεχίσουμε μόνο εάν είμαστε ισχυροί στη «Γαλάζια Πατρίδα». Η δύναμη στη «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι τα εθνικά μας συστήματα μας και αυτό θα μας δώσει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τον στόλο μας.

Οι νέες φρεγάτες Ι-Class θα ναυπηγηθούν σε τρία διαφορετικά ιδιωτικά ναυπηγεία, με χρονοδιάγραμμα 36 μήνες και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα είναι εξοπλισμένα με οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα εγχώριας κυρίως παραγωγής.